Cíl projektu ŘedBul na litoměřické škole: co nejhloupější volič

09.07.2011 22:10

  Názory čtenářů MF DNES na kauzu sporů kolem litoměřického Gymnázia Josefa Jungmanna. Řada rodičů, žáků a pedagogů chce odvolat ředitelku Evu Bulasovou. Ta má zatím podporu ČSSD na krajském zastupitelstvu. Jdou proti ní naopak litoměřičtí politici. Jak případ skončí?

  Po úspěchu státních maturit přichází na naše střední školy nový, jedinečný a skvělý projekt zvaný „ŘedBul“. Průkopníkem této zcela novátorské metody je školský odbor Ústeckého kraje, pilotní školou, která jej přivedla téměř k dokonalosti, je Gymnázium Josefa Jungmanna v Litoměřicích, kde se o jeho realizaci úspěšně zasazují již dva roky.

  Podstata projektu spočívá v tom, že studenti ani nepoznají, že studují. Místo toho mají příjemný pocit, že se baví, relaxují, sledují domácí kino, konzumují různé pochutiny, popřípadě si ti starší mohou vykouřit cigaretku. Hlavním cílem je zkrátka spokojený a co možná nejblbější student. Základem pro realizaci nového projektu je samozřejmě školní bufet a tělocvična. Máte-li bufet a palubovou podlahu, máte vše potřebné a důležité pro školu.

  Učebnice a sešity si žáci nenosí, neboť nikdy netuší, které předměty budou na rozvrhu - celý program je založen právě na bázi překvapení a nečekaných zvratů. K dalším „adrenalinovým“ prvkům patří např. časté výměny učitelů na principu „škatulata, batulata“, kdy okoukaný vyučující je po několika měsících vystřídán méně známým, popřípadě zcela neznámým „týpkem“, u kterého mají žáci v co nejkratší době zjistit, na jaký předmět je vlastně aprobován, či zda vůbec něco umí. V případě, že ne, přichází fáze č. 2, kdy jsou do projektu zapojeni i rodiče. Ti mají za úkol docílit všemi dostupnými zákonnými prostředky výměny učitele, a to tak, aniž by to poškodilo pověst školy nebo jejího vedení.

  Někdy se stává, že vyučující nedorazí do hodiny vůbec. Tehdy mají žáci příležitost ukázat nadání k samostatné práci - oblíbené je např. vytváření různých transparentů informujících o činnosti školy, zpodobování dětských „idolů“ z řad členů vedení, psaní oslavných traktátů na sociální sítě, kreslení výstižných komiksů o dění na gymnáziu apod.

  Přátelskou atmosféru mezi studenty a kantory dokresluje i takový detail, jakým je spontánní nošení stejného oblečení. Ve škole panuje stále veselá a dobrá nálada, podpořená častou přítomností médií nebo příslušníků policie.

  Pochopitelně se do projektu nehodí různí individualisté a prudiči s vlastním názorem, kteří by chtěli ve škole zastarale normálně učit, chodit včas do hodin a žáky nutit k práci, ba dokonce spravedlivě klasifikovat. Nepochopili, že o to, jestli někdo něco umí, vůbec nejde. S takovými nepřizpůsobivými individui se musí škola samozřejmě rozejít.

  Celý projekt, kterému tolik fandí osvícené krajské vedení a který, jak doufáme, se rozšíří na všechny střední školy našeho pokrokového severu, má před sebou světlou budoucnost: vychovat co možná nejhloupější příští voliče, kteří svými hlasy zajistí dostatečný mandát pro neomezenou vládu geniálních politiků.

  „Prudiči a nepřizpůsobivá individua s vlastním názorem, co (se) chtějí učit, nepochopili, že o to ve škole vůbec nejde.“

Marie Landová, Litoměřice

Fakta

  Spor v litoměřické škole Řadě lidí kolem Gymnázia Josefa Jungmanna v LItoměřicích vadí přístup ředitelky Evy Bulasové k vedení školy. Ředitelku rodiče, studenti i většina učitelů už více než rok kritizují za způsob, jakým školu vede, nakládá s financemi a jedná se svými podřízenými. Spory na litoměřickém gymnáziu vyvrcholily na konci června, kdy na základě personálního auditu začala Bulasová uvažovat o propuštění pěti pedagogů. Další přitom o odchodu uvažovali sami. O přechodu na jinou školu na protest proti odchodu oblíbených vyučujících uvažují i studenti nebo jejich rodiče. Přitom už proti loňsku poklesl u letošních zápisů počet studentů pro první ročníky zhruba na polovinu. Odpůrci Bulasové protestovali i na krajském zastupitelstvu. Krajští zastupitelé se nakonec shodli na tom, že rada kraje stanoví pracovní skupinu, která se bude situací podrobně zabývat.

  Vyjádřete se Měla by ředitelka gymnázia odejít? Co si myslíte o dění na litoměřickém Gymnáziu Josefa Jungmanna? Mají pravdu žáci a rodiče, nebo ředitelka Eva Bulasová? Měla by odstoupit nebo být odvolána? Své názory pište na e-mailovou adresu redul@mfdnes.cz.

„Pokud zůstane ve funkci a bude propouštět kvalitní učitele, hrozí, že za chvíli bude učit sama sebe. Jak je možné, že ji tam kraj stále drží, když jsou proti ní studenti, rodiče, učitelé i litoměřičtí zastupitelé?“

Petra Dunovská

„Domnívám se, že ji kraj podrží, respektive ty 3 zvířata, co za ní stojí. Nikdo z nich se nezajímá o to, co je správné a kam to povede.“

Markéta Fornalová

„Bude dle mého názoru Radou Ústeckého kraje 20. července odvolána, i když se bude náměstek hejtmana Ing. Kouda kroutit, protože vyhlásil, že ji bude držet až do konce. Pokud ne, tak přijdou ještě silnější protesty z Litoměřic a okolí a další dění povede k požadavku na odstoupení rady.“

Martin Šimsa

„Věřím, že sestavená „pracovní skupina“ uzná pochybení zákona aspoň v bodech zjištěných školskou inspekcí a tuto neuvěřitelnou kauzu ukončí. V opačném případě začnu věřit, že tato absurdní situace vznikla v Absurdistánu, a v tom případě bych nevěděla, jakou vlastně mám státní příslušnost.“

Petra Černá

Tohle gymnázium bylo u vzniku republiky. Protesty jsou na místě

  Jelikož vedeme „náš boj“ už téměř rok, jsem na rozpacích. Nemyslím, že bych byla emotivní, hysterická a zmanipulovaná, jak si o nás rodičích myslí ředitelka Bulasová, když jsme pevně rozhodnuti podpořit naše děti (studenty gymnázia) a jejich skvělé profesory v celém jejich úsilí. Jsem jen smutná a zároveň rozčilená, jak jsem byla dosud naivní.
  Ve středu 29. 6. na jednání krajského zastupitelstva jsem se probrala. Jsem ráda, že jsem byla přítomna v jednacím sále. Asi jsme v listopadu 1989 cinkali klíči nedostatečně razantně.
  I přesto, že se naši krajští zastupitelé a zřizovatelé litoměřického gymnázia dosud neměli k ráznému činu vyřešit tuto kauzu, věřím, že nyní už nastal čas a ředitelku Bulasovou odvolají. Vždyť proti jedné neschopné ředitelce stojí téměř všichni studenti, většina profesorského sboru, obyvatelé Litoměřic, zastupitelé města v čele se starostou i někteří krajští zastupitelé, kteří tu nežijí. A co víc - i plno občanů našeho státu, kteří pozitivně reagují na naše příspěvky na internetu se slovy „to je neskutečné, držíme vám palce“.
  Gymnázium Josefa Jungmanna v Litoměřicích má staletou historii. Od roku 1799 tu vyučoval češtinu filolog a spisovatel Josef Jungmann, a byl tak prvním učitelem češtiny v Čechách a naMoravě. Založení později českého gymnázia je spojováno se založením Československé republiky. Počátkem školního roku 1919 bylo výnosem Ministerstva školství a národní osvěty zřízeno v Litoměřicích reálné gymnázium. Škola sídlila v budově latinského gymnázia, kde v minulosti učili právě Josef Jungmann, Pavel Stránský aj.
  Hesla studentů na transparentech „Neberte nám školu“, „Zachraňte naše kantory“, „Zastavte ničení gymnázia“ a mnohé další jsou na místě. Nejsou to výkřiky desetiletých dětí, jak si myslí někteří naši politici!

Miroslava Dolejší, Litoměřice

Jednání kraje je pro studenty „škola“, na niž nezapomenou

  Byl jsem přímým účastníkem zasedání krajského zastupitelstva, kde se jednalo o litoměřickém gymnáziu. Obdivuji přítomné studenty a rodiče za jejich ukázněné chování, věcné jednání, trpělivost a vytrvalost v horkém letním dni.

  Je na pováženou, že ačkoli se jednalo o veřejné zasedání, nebyli do sálu pouštěni diváci z řad rodičů a studentů, přestože byla v sále volná místa.

  Zaslechl jsem několik věcných poznámek a trefných glos studentů, kteří byli v předsálí před obrazovkou. Většinou však mlčky a pozorně sledovali jednání osob v sále. Byla to „škola“, na kterou nezapomenou. Pokud nahlédneme na hlavní výtky obou stran - rodiče vytýkají ředitelce gymnázia porušování zákonů a krajským radním neochotu vše řádně prošetřit, ředitelka Bulasová a její příznivci vytýkají učitelům, rodičům a studentům, že se obrátili na média.

  Je zřejmé, že rodiče, studenti a někteří učitelé jsou odhodláni vytrvat, dokud Bulasová neopustí post ředitelky.

JIří Nudlička

Schopný manažer by problém nenechal dojít tak daleko

  Myslím, že schopný manažer a člověk by ohnisko problémů, které vznikly na naší škole, zažehnal už v prvopočátku, nebo by alespoň nedopustil, aby problém přerostl v hromadný odchod nejlepších profesorů na škole. Toto by člověk se zdravým rozumem neměl dopustit. Jsem na gymnáziu už šest let a profesory-odboráře považuji za nejlepší učitele na naší škole, velmi si jich vážím jako osobností, a pokud by na škole nebudou oni, tak se obávám o svou budoucnost. Pokud půjdou oni a ona zůstane, půjdu i já! Nechce se mi dohadovat, jak to nakonec dopadne, ale ve svém vlastním zájmu doufám, že se paní „ředitelky“ zbavíme.

Tereza Schubertová

 

Zveřejněno v Mladé frontě DNES, Názory čtenářů 09.07.2011, viz. tento soubor.