Demonstrace proti setrvávání ředitelky Bulasové ve funkci

01.09.2011 18:13

Základní požadavky:

  1. Odvolání či odstoupení ředitelky Bulasové z funkce
  2. Zrušení výpovědí pro dr. Nergla a Mgr. Živcovou
  3. Vyvození odpovědnosti ing. Jakubce a Rady kraje za rozhodnutí 24.8. a znemožnění normálního začátku školního roku na gymnáziu J.J.

  Rada kraje na posledním zasedání tvrdila, že nejsou zákonné důvody k odvolání ředitelky a že nenastaly žádné nové skutečnosti od 15.6., kdy ji neodvolala.

Obě tvrzení jsou nepravdivá:

  Ředitelka porušuje zákony ČR, zvláště školský zákon a zákoník práce, porušení zákonů je dokumentováno řadou kontrol včetně České školní inspekce a kontrol krajského úřadu.

Porušení zákonů ze strany ředitelky:

  1. Neoprávněné dvojí proplacení 60 hodin – potvrzeno českou školní inspekcí
  2. Opakované pozdní příchody do hodin, neodučení řady hodin a ponechání dětí bez dozoru – potvrzeno českou školní inspekcí
  3. Dávání výpovědí bez souhlasu odborové organizace – porušování Zákoníku práce
  4. Čerpání z FKSP přes nesouhlas odborové organizace
  5. Kouření v budově školy
  6. Nevyúčtování finančních prostředků v Nadačním fondu rodičům – z Nadačního fondu zmizelo 250.000, které tam rodiče naspořili pro své děti na gymnáziu
  7. Neúčast na jednání Školské rady, přestože je to podle Školského zákona její povinnost – typický příklad neplnění povinností vyplývajících z funkce

Nové porušení zákonů: od 15.6.

  1. Napsání organizační změny, aby mohla dát výpověď pro nadbytečnost – neprojednáno s odbory
  2. Žádost o souhlas s výpověďmi pro členy výboru odborů – dr. Nergla a mgr. Živcovou – neprojednáno s odbory
  3. Zadržování dopisů adresovaných učitelským odborům – dopis z 10.6. předán až po stížnosti pana Bašuse po 6 týdnech. Doporučené dopisy objevil pan Bašus na poště náhodou, zaměstnanci školy loayální ředitelce měli zákaz je převzít
  4. Výpověď dr. Nerglovi a Mgr. Živcové přes výslovný nesouhlas odborů

  Řada dalších manažerských selhání ředitelky, z nichž je  nejhorší to, že rozeštvala proti sobě dobře fungující a spolupracující pedagogický sbor. Pozitivní zpráva z poslední doby: Pedagogický sbor začal spolu opět komunikovat a spolupracovat a drtivá většina (95%) pedagogického sboru je pro odchod ředitelky za své funkce.

  Pracovní skupina, kterou sestavil ing. Jakubec a sám se jmenoval do jejího čela, byla se všemi těmito věcmi seznámena. Ing. Jakubec většinu těchto informací zlehčoval, relativizoval, tvrdil, že to jsou pochybení, ale ne tak závažná, přesto pracovní skupina dospěla všemi hlasy, včetně hlasu ing. Jakubce k závěru, že by měla ředitelka Bulasová ze své funkce odstoupit. Rada kraje naopak přes závěr pracovní skupiny ředitelku Bulasovou potvrdila v její funkci.

  Zřejmě to bylo na příkaz ing. Koudy, kterého radní kraje poslouchají, jedině se zdržela Bc.Ryšánková. Tím Rada kraje nesplnila usnesení Zastupitelstva kraje, které jí uložilo, aby uklidnilo a vyřešilo situaci tak, aby v srpnu mohl začít normálně nový školní rok. Tedy Rada kraje je plně odpovědná za současnou vyhrocenou situaci a na Zastupitelstvu 7.9. by měla skládat své účty. Zveme všechny, jimž není osud litoměřického gymnázia lhostejný, aby se zúčastnili zasedání Zastupitelstva 7.9. a podpořili učitele gymnázia, petiční výbor rodičů, studenty i litoměřické zastupitele v jejich úsilí o odvolání ředitelky.

Včerejší novinky:

  Prý byl přijat nový školní řád, v němž se vyskytuje zákaz stávky. Nebyl ovšem projednán se školskou radou, tedy porušuje paragraf 168,  navíc je protiústavní, protože právo na stávku je zaručeno ústavou, která je platná pro všechny občany České republiky, tedy nová dvě porušení zákona. Dále byl do školy umístěn nový kamerový systém, jímž by bylo možné učitele a studenty sledovat a bránit rodičům a jiným nepohodlným osobám v přístupu do školy – osvědčené estébácké praktiky a vrchol všeho je nová „Směrnice upravující povinnosti zaměstnanců při poskytování informací třetím osobám a veřejným sdělovacím prostředkům“. V této směrnici třetí bod zní: „Zaměstnanci jsou povinni neposkytovat veřejným sdělovacím prostředkům žádné informace a komentáře týkající se činnosti GJJ bez dohody s ředitelem GJJ či s jím pověřenou osobou. V případě zájmu třetích osob nebo veřejných sdělovacích prostředků o poskytnutí informací týkajících se činnosti GJJ jsou zaměstnanci GJJ povinni odkázat na ředitele nebo na jím pověřenou osobu“. Tedy náhubkový zákon pro litoměřické gymnázium. Ředitelka se svými krajskými poradci a ochránci (nový kamerový systém prý schválila Rada kraje) chce zavést na litoměřickém gymnázium nový ústecký stalinismus. To už jim ovšem dnes neprojde! Hlavně pokud tu budou odvážní a svobodomyslní občané, kteří to nedovolí!

  Rada kraje ředitele jmenuje a také ho odvolává. Odvolat ředitele lze za závažné porušení či neplnění povinností vyplývajících z funkce. K tomu dle našeho názoru mnohokrát došlo. Důvody, proč to Rada dosud neudělala jsou buď osobní – mluví se o osobní vazbě paní Bulasové a ing. Koudy, či prestižní – Rada kraje nechce ředitelku odvolat, protože ji jmenovala a brala by to jako svoji prohru. V obou případech je to ze strany Rady neodpovědné a bezohledné vůči litoměřických studentům, učitelům, rodičům i litoměřické veřejnosti. Je to výsměch občanům a demokracii obecně. Pánové Kouda a Jakubec si myslí, že když jsou z Mostu a Varnsdorfu, tak že jim může být názor litoměřických občanů lhostejný. No, uvidíme, zda si to budou myslet i po dnešní demonstraci a po našem vystoupení na zastupitelstvu.

  V naší činnosti nepřestaneme, dokud nebude ředitelka pryč ze své funkce! Krajské volby jsou už za rok! Příště se sejdeme na ústeckém zastupitelstvu!

V Litoměřicích 1.9.2011

Jménem petičního výboru PhDr. Martin Šimsa, Ph.D.