Jak ČSSD jezdí na debaty aneb Ptejte se, my neodpovíme

02.11.2011 11:12

  K čemu je vlastně velké turné po regionech podání špiček ČSSD? Vyzvou přítomné, aby pokládali dotazy, ovšem ne veřejně, ale na papírech. Z těch si pak Sobotka a spol. vyberou jen ty příjemnější. Tak to aspoň bylo v Ústí.

  Mluvte nám do toho! Tak se jmenuje cyklus debat, s kterými objíždí republiku špičky sociálních demokratů a vysvětlují občanům, jak by si ČSSD představovala důchodovou reformu a boj s korupcí, pokud by se dostala k moci. V pondělí navečer se debatovalo v prostorách kulturního domu v Ústí nad Labem. K sálu, ve kterém sedělo asi 120 převážně starších lidí, promlouval Bohuslav Sobotka, místopředseda Jiří Dienstbier, místopředsedkyně Marie Benešová, bývalý premiér Vladimír Špidla, hejtmanka Jana Vaňhová předseda krajské organizace Arno Fišera.

  O debatu v pravém slova smyslu však ale vůbec nešlo - dotazy totiž smělo publikum překládat jen písemně. Pořadatelé sice všechny lístečky od diváků poctivě převzali, odpovědi se však dočkali jen někteří.

  „Položili jsme celkem 7 dotazů, bohužel byl zodpovězen pouze jeden,“ uvedl například Martin Šimsa, který se debaty účastnil se skupinou nespokojených rodičů, jejichž děti studují na litoměřickém gymnáziu. Oranžové vedení kraje v čele s Vaňhovou tu drželo dlouho ředitelku, proti níž protestovali žáci, rodiče i politici z Litoměřic.

  Celá akce tak budila dojem, že si politici z dotazů vybírali ty snesitelnější, ostatní zůstaly bez odpovědi. „Ptali jsme se například i na věci, které se týkají korupce kolem pánů Koudy a Jakubce, na Fond hejtmanky, na dění kolem Kohouta,“ řekl Šimsa.

  Absolutní klid v sále se tak chvílemi dařilo ohrozit jen skupince sedmi teenagerů, kteří sem přišli provokovat. Měli na sobě trika s nápisem Vaňhová + Houska = maf... a projevy jednotlivých řečníků narušovali výkřiky „To nás nezajímá!“, „Důchodu se stejně nedožijeme!“, „Slušný člověk nekrade!“ a podobně. Ze sálu odešli asi půl hodin před skončením pořadu. To, proč se debaty účastnili nebo zda jim za to někdo zaplatil, nejprve odmítli komentovat. „Jsme jen skupina mladých kluků, domluvili jsme se na Facebooku, zjistili jsme, že je tohle sezení, tak jsme přišli. Vymysleli jsme si otázky, ty tam ale vůbec nezazněli,“ uvedl na odchodu jeden z nich. „Jsme naštvaní, protože se na mladé kašle, nemáme žádnou budoucnost“, řekl jeho kolega.

Opsáno z deníku Mladá fronta DNES - severní Čechy vydaného dne 2.11.2011, autor Lucie Chlebná, viz. tento soubor.