Kohout otočil. Uvádí, že ho platil krajský radní z ČSSD

14.10.2011 23:34

  Lukáš Kohout, který hodlá kandidovat do krajského zastupitelstva, přišel s tvrzením, že si ho na špinavou práci najímal krajský radní Jakubec. Společně prý bojovali proti studentům a učitelům z Litoměřic.

  Lukáš Kohout, odsouzený podvodník a organizátor protiromských demonstrací, dlouho tajil svého - jak sám říká - „mecenáše“. Po tom, kdo za Kohoutem stojí, pátrají novináři už týdny a přicházejí s nejrůznějšími spekulacemi. Pro MF DNES ale Kohout uvedl, že ho platil krajský radní Petr Jakubec (ČSSD). Ten se na přímý dotaz položený telefonicky včera odpoledne k tvrzení nechtěl vyjádřit.

  Kohout tvrdí, že Jakubec ho poslední tři čtvrtě roku využívá na „špinavou práci“. Vymýšleli ji společně, realizovat ji měl Kohout. Kolik mu Jakubec platil, sdělit odmítl.

  Akcí, které spolu podnikli, je podle Kohouta dost. Vůbec nejvíce kontroverzní se mají týkat kauzy litoměřického gymnázia. Jsou údajně z doby, kdy velká část studentů, učitelů a rodičů volala po odstoupení ředitelky Evy Bulasové kvůli jejímu Způsobu řízení školy. Krajská rada včetně Jakubce za ředitelkou dlouhodobě stála a držela ji v křesle.

  Kohout tvrdí, že během prázdnin s Jakubcem jednali o tom, jak získat veřejné mínění na stranu ředitelky a jak její oponenty pošpinit. Kohout vypráví, že vymyslel plán, že do kanceláře ředitelky, její zástupkyně a ekonomky školy se nainstalují odposlouchávací zařízení. Ta se měla při fingované kontrole počítačové sítě objevit a celá věc se měla „hodit“ na odpůrce ředitelky z učitelského sboru Luboše Nergla a Petra Bašuse.

  „Pan Jakubec s tím souhlasil. Měl jsem to zařídit s tím, že on o tom nic neví,“ uvedl Kohout.

  MF DNES se spojila s firmou, která měla odposlechy instalovat a současně je „objevit“ při fingované kontrole, „Ano, požadavek tohoto typu tam byl. Jednali jsme o tom s panem Kohoutem. Ale protože jsme ho nepovažovali za seriózního člověka, jednání s ním jsme ukončili,“ uvedl jednatel firmy. MF DNES zná jméno firmy i sídlo, ale její jednatel si přál zůstat v anonymitě. K realizaci tohoto plánu tak nedošlo.

  Kohout uvádí, že s Jakubce měl zosnovat i další akci, která měla ředitelku ukázat jako pronásledovanou a pod tlakem svých odpůrců. V polovině srpna našla Eva Bulasová na klice svého domu oběšenou kočku.

  Podle Kohouta i tohle byla jeho práce, kterou mu radní odsouhlasil. „Domluvili jsme se, že Evu potřebujeme jakoby vystrašit. Aby vypadalo, že po ní jdou,“ uvedl Kohout.

  Kočku na kliku údajně pověsil třetí člověk, kterého Kohout odmítl jmenovat. „Kde tu kočku sehnal a jestli ji zabil, to nevím. To bylo na něm,“ uvedl.

  Případem se zabývala policie a odložila ho s tím, že pachatel je neznámý. Pikantní na tom je, že podle Kohouta Bulasová, která posléze podlehla tlaku rodičů, žáků a litoměřických politiků a ze školy odešla, věděla o obou těch akcích. „To je nesmysl. Nikdy bych nedovolila, aby někdo ublížil zvířeti. S panem Kohoutem jsem mluvila jednou, a to po telefonu, sám mi volal.“ komentovala Kohoutova slova Bulasová. Mimochodem byl to právě Kohout, kdo obvolával redakce a novináře o mrtvé kočce na klice Bulasové informoval. A současně se pohyboval během demonstrace studentů proti Bulasové u její ředitelny,

  Co se skrývá za Kohoutovým tvrzením? Proč o údajném spojení s radním Jakubcem nyní vypráví? „Jakubec mě „hodil přes palubu“, spolupráci ukončil,“ říká Kohout.

  Jakkoli vzhledem k povaze Kohouta mohou být jeho svědectví problematická, MF DNES mluvila s dalšími lidmi, kteří jeho vazby na Jakubce potvrdili, „Spolupracovali spolu asi tři čtvrtě roku. Jakubec přikázal, Kohout udělal,“ popisuje někdejší člen Mladých sociálních demokratů ve Varnsdorfu Jaroslav Frolík.

  Kontakty Kohouta s Jakubcem potvrdil i člen varnsdorfské ODS Zdeněk Fara. Na přelomu července a srpna s nimi jednal právě o Bulasové. „Rodiče studentů mě požádali, abych s nimi zkusil vyjednat její odchod,“ vypráví Fara. Sešli se v restauraci Modrá Hvězda ve Varnsdorfu a u Fary doma.

  MF DNES včera odpoledne žádala radního Jakubce, aby se ke Kohoutovým tvrzením vyjádřil. Sdělil, že potřebuje čas. Na mailové otázky ale do domluvené 17. hodiny neodpověděl a ani už nebral telefon.

Foto: „Pan Jakubce s tím (odposlechy) souhlasil. Měl jsem to zařídit.“ Lukáš Kohout, aktivista

 

Opsáno z deníku Mladá fronta DNES - severní Čechy vydaného dne 14.10.2011, autor Jan Horák, viz. tento a tento soubor.