Na litoměřickém gymnáziu to vře

02.07.2011 20:51

Ředitelka neobvyklým způsobem devastuje školu

  Ve čtvrtek byl krajským zastupitelstvem projednán bod týkající se velice živé kauzy - sporů na Gymnáziu Josefa Jungmanna v Litoměřicích. Ředitelka školy, paní Bulasová, neobvyklým a podle mne neomluvitelným způsobem zdevastovala profesorský sbor a dopouští se mnoha omylů a chyb nejen v personálním řízení, ale i při správě svěřeného majetku. Za dva roky svého působení stačila tuto instituci, která při nedávných státních maturitách obsadila v kraji přední místo, rozvrátit.

  Na její chyby poukazovala nejen školní inspekce, rodiče, ale i nedávno založená odborová organizace profesorů. Paní ředitelka se necítí být vázána právním řádem a hrozí výpovědí i členům odborářského výboru, což je v rozporu s pracovněprávními předpisy. Za podivných okolností nechala vyhotovit personální audit, který měl posoudit schopnost profesorů pracovat v týmu, a na jeho základě navrhuje ukončení pracovního poměru řadě profesorům, prý pro nadbytečnost. Vysvětlovat absurditu a nezákonnost těchto kroků považuji za ztrátu času...

  Demonstrace, na kterou do Ústí nad Labem přijelo možná dvě stě studentů a přes stovku rodičů, měla zvláštní průběh. Těsně před projednáním tohoto bodu totiž oznámil anonym, že je v areálu krajského úřadu bomba. Nejmenovaný zastupitel dokonce nařkl přítomné studenty, že je to jejich snaha zastavit jednání! Výsledek jednání, vznik jakéhosi tribunálu pro posouzení věci, je pak jen zamlžováním podstaty věci, že právo a pravda je na straně profesorů, nikoliv ředitelky, která má mocné zastánce v řadě krajských funkcionářů. Je to jen nedůvodný odklad řešení,mlžení a intrika.

  Jak hrozný obraz studentům krajští politici dávají? Jakou atmosféru vytvářejí?Místo vzoru, protože i své středoškolské profesory si povětšinou pamatujeme celý život, dává paní Bulasová studentům vzor v ignoraci, jednání silou, neústupnosti a nezákonnosti. Ano, naše politická scéna, namísto podstaty své činnosti, politické soutěže, předvádí jen intriky, politický protekcionismus. Vedení kraje a řada jeho členů jsou již známí věčnými intrikami, netolerancí, jednáním z pozice síly a nadřazeností svých zájmů nad obecným blahem.

  Omlouvám se za naše politiky studentům i rodičům a nabízím jim odbornou pomoc a morální podporu, stojím plně za nimi. Proto jsem poslal již před několika dny do Litoměřic svého spolupracovníka a právníka Ivana Přikryla, který je v kontaktu se signatáři petice, rodiči i se zástupci studentů. Právní pomoc zajistíme odborové organizaci i nadále, a to předními odborníky. Budu se osobně angažovat při pomoci eliminovat tyto nesmyslné aktivity, které neblaze připomínají normalizační praktiky sedmdesátých let.

Jiří Paroubek poslanec za Ústecký kraj

Fejeton na téma flákání

  Vážení kolegové, učitelé i neučitelé, zvláště pak milí flákači, nedoukové, lenoši a fluktuanti všeho druhu: Ústecký kraj vás vítá!

  Z nejvyšších míst vedení kraje a školského odboru vám naši soudruzi vzkazují: Neučte SE tak horlivě, nechoďte do hodin, relaxujte! Žáci se pro jednou (dvakrát i třikrát) nezblázní. Dejte nohy na stůl, uvařte si kafe a můžete si k němu vykouřit klidně i cigaretku. Sice se tím porušuje nějaký zákon, jako že by se v prostoru školy nemělo kouřit, ale víte, že se v této zemi zákony stejně nedodržují a to, že si ve škole zahulíte, je nakonec neprokazatelné. Na to žádná inspekce nepřijde. Do třídy mezi fakany choďte pokud možno co nejpozději (až dokouříte), pak ta hodina aspoň rychleji uteče a nemusíte se kdovíjak připravovat, co tam jako budete říkat. Co se týče odpadlých hodin, napíšete do třídnice, jako že to bylo a co se tam probíralo, na papíru to bude, a kdyby si nějaké desetileté děti stěžovaly, tak to je tvrzení proti tvrzení a nějaké děti nám tady nebudou říkat, co máme dělat. Oznámkujete to všem za jedna, oni budou rádi a bude klid.

  Pokud by po vás někdo chtěl nějaké účty, klidně to ignorujte, řekněte, že na to nemáte v počítači program, a nikomu nic nedávejte -když nebudete chtít, tak to z vás nikdo nedostane.

  Pokud s vámi chce někdo (jako třeba nějací otravní rodiče) mluvit, klidně se s nimi nebavte, buď tam nejste vůbec, nebo nemáte čas, nebo na ně zavolejte rovnou policajty, jako že vás ohrožují a tak. Bude to zase tvrzení proti tvrzení a máte pokoj.

  Pokud nemáte na něco aprobaci, tvrďte, že ji máte, ono jim bude hloupé si to zjišťovat a nakonec co jim je do toho?

  Pokud máte možnost přijít někde k nějakým prachům - jako z nějakého fondu, za fiktivní hodiny nebo tak - neváhejte, podruhé taková příležitost nemusí přijít.
Mlžte, šiřte kolem sebe chaos a atmosféru nejistoty. Ostatní se v tom nevyznají a vy budete pěkně proplouvat na vlnách popularity. Tvařte se, že jste milí, inteligentní, vstřícní a trochu šikanovaní - to na soucitné lidi zabírá.

  Lžete, lžete, lžete! Lidi kolem vás to unaví a už přestanou zkoumat, co je pravda, a co ne. Nakonec pravda je relativní. Pravdu má ten, za kým stojí větší zvíře na krajském úřadě.

  V našem Ústeckém kraji tohle všechno tolerujeme. Rozhodně vás za to nikdo z práce nevyhodí. Na vyhazov musí být zákonné důvody, tak tohle je v pohodě.

  Aby si na vás někdo mohl vyskakovat, to byste museli znásilnit psa v kotelně…

  Přejeme vám hodně zdaru.

  Vaši Petřík a Pavlík

Marie Landová

Odvolejte ředitelku

  Dle mého názoru by měl krajský úřad paní ředitelku Bulasovou odvolat. Můj syn jde příští školní rok do deváté třídy, dobře se učí, takže mám zájem na dobrém fungování gymnázia.

Hana Lísalová Litoměřice

Reakce z www.usti.idnes.cz

  Od kdy si studenti vybírají ředitelku? Od kdy do toho mají co žvanit rodiče? Není to divné, toto jednání? Co vím, tak tato ředitelka (Eva Bulasová - pozn. red.) je žena na svém místě a všechno rozšťourali někteří učitelé, kteří ji chtějí dostat pryč a dělají ve škole zlo! A studenti jim přizvukují, protože budou radši „demonstrovat“ než se učit! karelka7

  Re: Od kdy si studenti. Vypadá to opravdu divně, ale pokud někdo zná schopnosti paní ředitelky i její výsledky na předchozích pracovištích, tak musí dát studentům za pravdu. zabam

Zveřejněno v Mladé frontě DNES, Názory čtenářů 02.07.2011, viz. tento soubor.