Od října by mohli opět učit. Vezme je nový ředitel zpět?

23.09.2011 23:27

  Luboše Nergla a Hanu Živcovou vyhodila odstupující ředitelka gymnázia v Litoměřicích kvůli tomu, že se přidali ke studentům a kritizovali její styl vedení školy. Oba ale věří, že už za týden by se mohli do tříd vrátit.

  LITOMĚŘICE Věnuje se svému koníčku, jímž jsou psi, zlepšuje si dům a zahradu. Teoreticky si tedy Luboš Nergl celé dny užívá. Raději by ale chodil do práce - učit. Jenže to nesmí. Vstup na litoměrické gymnázium má u studentů oblíbený učitel, stejně jako jeho kolegyně Živcová, zakázaný. Oběma totiž dala v červenci výpověď tehdejší ředitelka školy Eva Bulasová, za jejíž odchod studenti řadu měsíců demonstrovali. A přestože jim výpovědní lhůta skončí až 30. září a Bulasová už ohlásila odchod, oba učitelé ani tak do školy nesmí. "Chtěli jsme do školy docházet, ale paní ředitelka na nás zavolala právníka a ten nás vykázal s tím, že jsou překážky. Ale nevíme jaké, nikdo z nás tomu pořádně nerozumí," přiznává Luboš Nergl.

  Učitel češtiny, psychologie a výchovnný poradce tak zažívá nečekaný začátek školního roku. "Od 7. třídy jsem věděl, že chci učit, dělám to 27 let. Teď nemůžu a je to o to zvláštnější, že místo mě učí lidé najatí z jiných škol, " kroutí hlavou Nergl.

  Zákaz vstupu do školy dostal spolu s kolegyní kvůli tomu, že dlouhodobě kritizovali, stejně jako další kolegové ze školních odborů, postup Bulasové ve vedení školy. Nelíbily se jim personální změny, výběrové řízení na opravu tělocvičny, kouření ředitelky ani její hospodaření. Spory části učitelů, studentů a rodičů vyvrcholily demonstracemi proti Bulasové, kterou její kritici vyzývali k odstoupení. Bulasová nakonec rezignovala na začátku tohoto školního roku a nastala zvláštní situace: ředitelka, která odejde ke 30. září, nepouští do školy dva pedagogy, kterým končí smlouvy také 30. zájí, ale chtěli by na gymnáziu učit i nadále. Setrvání obou přitom bylo druhou podmínkou demonstrantů, vedle požadavku na odchod Bulasové.

  Pedagogové navíc opakovaně tvrdí, že jejjich vyhazov je neplatný. Argumentují hlavně tím, že s výpověďmi musí souhlasit učitelské odbory, které to neudělaly. Žádné další protesty teď ale odboráři, rodiče ani studenti zatím nechystají. Oba učitelé totiž nejsou zcela bez šance do školy se vrátit. "Chceme teď počkat na nástup pověřeného ředitele, budeme s ním jednat a věříme, že pochopí situaci," rekl včera Petr Bašus, předseda odborové arganizace na litoměřickém gymnnáziu.

  Krajská rada ve středu pověřila řízením gymnázia Vlastimila Klobásu. Školu bude řídit od 1.října do doby, než z konkurzu vzejde definitivní nový ředitel. Už on ale může Nergla a Živcovou přivést zpět do tříd. Anebo je naopak nechat bez práce. Oba učitelé druhou z možností odmítají. "Zastupující pan ředitel může všechno urychlit. Pokud ne, počkáme na rozhodnutí soudu, jehož termín ale zatím neznáme," poznamenal Nergl.

  V každém případě ještě nejméně do 1. října zřejmě ani jeden z nich nenastoupí. Až v tento den se Klobása ujme funkce. "My nemůžeme rušit výpovědi ani přijímat nové učitele, to je v kompetenci ředitele pověřeného řízením školy na dobu určitou. Záleží na něm, jak se rozhodne," potvrdil krajský radní Petr Jakubec.

Foto: "My nemůžeme rušit výpovědi ani přijímat učitele, to je v kompetenci ředitele, záleží na něm." P. Jakubec, krajský radní

Foto: Vyhozený učitel Luboš NerglI v tėto chvili nesmí učit na litoměřickém gymnáziu, na příkaz odstupující ředitelky Bulasové. Se stejně postiženou kolegyní ale věří, že nový šéf školy je vezme zpět.

Opsáno z deníku Mladá fronta DNES - severní Čechy vydaného dne 23.09.2011, autor Tomáš Kassal, viz. tento soubor.