Otázka pro: Martina Šimsu

19.09.2011 20:32

  Na litoměřickém gymnáziu Josefa Jungmanna eskaloval v létě dramatický příběh. Radou Ústeckého kraje dosazená a hájená ředitelka Eva Bulasová vedla školu tak, že proti sobě poštvala nejen studenty, učitele i rodiče, ale i zástupce města. Nakonec začátkem září odstoupila. Co vše musí občan udělat, aby dosáhl takové změny?

  Ředitelka nastoupila do funkce 1. září 2009, přestože v konkursu skončila na druhém místě. Byla členkou ČSSD stejně jako většina členů Rady Ústeckého kraje. Pochybnosti se objevily už v době volby, ale časem převládl názor: uvidí se. Nejprve se rodiče začali ozývat v dubnu 2010 při výpovědi Mgr. Malinové (další kandidátka na místo ředitele), pak na podzim při zmatcích a neustálých změnách v rozvrhu. Učitelé založili v září 2010 odborovou organizaci. Chtěli přimět autoritativní a nekomunikativní ředitelku k tomu, aby je vzala na vědomí jako partnery. V lednu 2011 napsali první velkou stížnost na činnost ředitelky a podali první trestní oznámení na zakázku pro firmu, v níž pracoval její manžel. Další trestní oznámení bylo podáno jedním rodičem ve věci nadačního fondu, který nebyl za dva roky, kdy ředitelka nebyla působila ve funkci, vyúčtován. V únoru rodiče sepsali první petici s dvanácti body stížnosti. Podepsalo ji 235 občanů. O tom všem začal psát místní a posléze i severočeský regionální tisk. Zřizovatel, krajský úřad, reagoval tak, že přijeli jeho funkcionáři a vynadali učitelům a studentům, že se nemají starat o věci, do nichž jim nic není, oni jsou s ředitelkou spokojeni. Na doporučení kraje vznikly druhé odbory, které ji podporovaly. Situace gradovala tím, že ředitelka začala učitelům - původním odborářům - rozdávat vytýkací dopisy s hrozbami výpovědí a dala výpověď jednomu z nich. Asi dvě stě studentů začátkem května demonstrovalo proti jeho propuštění a za odchod ředitelky. V květnu vznikla druhá petice rodičů a litoměřických občanů, tu už podepsalo 1200 lidí. 15. června Rada Ústeckého kraje odmítla ředitelku Bulasovou odvolat s odůvodněním: nejsou zákonné důvody. Situace dále eskalovala demonstracemi studentů, pokusem rodičů jednat s ředitelkou (zavolala na ně dokonce policii), vystoupením zástupců výpravy zhruba tří set rodičů a studentů na schůzi Zastupitelstva Ústeckého kraje, kde požadovali odvolání ředitelky. Případ začala sledovat média včetně ČT a televize Nova. Zastupitelstvo pověřilo radu, aby ustavila pracovní skupinu s jedním zástupcem rodičů. Tato skupina nakonec odhlasovala všemi členy návrh na odstoupení ředitelky. Přesto Rada kraje 24. srpna ředitelku v její funkci podpořila. Okamžitě jsme svolali demonstraci na 1. září a studenti vyhlásili okupační stávku. ČT přijela do Litoměřic a odvysílala informace o demonstraci a stávce v hlavních zprávách. Přijel i náměstek hejtmanky A. Fišera, který se pustil do přímé diskuze s demonstrujícími a ve večerních televizních Událostech, komentářích ohlásil odchod ředitelky. Důležité bylo, že mezitím se sjednotili učitelé a 95% z nich, včetně "druhých" odborů, požadovalo ředitelčino odstoupení.

  Když to shrnu, tak to byla dlouhodobá intenzivní a kreativní společná práce učitelů-odborářů, studentů a rodičů. Stála mnoho úsilí a energie, i čas prázdnin a dovolených. Kromě výše uvedených akcí jsme napsali řadu stížností na kompetentní orgány, jako je Česká školní inspekce, kontrola krajského úřadu, Inspektorát práce, Ministerstvo školství. Studenti založili stránku na Facebooku "Podpora základní organizace GJJ" a posléze vznikly webové stránky https://sosgjj.webnode.cz, které znamenaly kvalitativní skok v komunikaci s veřejností.

Martin Šimsa (1959) je filosof a vysokoškolský pedagog na FF UJEP v Ústí nad Labem.

 

Opsáno z čtrnáctideníku Kulturní noviny vydaného dne 19.09.2011, viz. tento soubor.