Otázka pro: Michala Haška

03.10.2011 22:43

  Odvoláním ředitelky Gymnázia Josefa Jungmanna v Litoměřicích Evy Bulasové přešel do nové etapy téměř dvouletý příběh, v konečné fázi tuhý zápas občanské veřejnosti s Radou Ústeckého kraje. Ta usilovně držela paní Bulasovou ve funkci, a to i přes věcně doložené protesty. Protože v kraji má většinu ČSSD, jejíž je ředitelka členkou, vnímali to protestující občané jako politické krytí či spíše zvůli. K popularitě ČSSD to nepřispělo. Do případu se nakonec vložilo i několik významných představitelů ČSSD, což zřejmě napomohlo posunu. Předpokládáte, že se o tomto případu, který z lokálního sporu přerostl ve spor symbolický, bude na stranickém fóru mluvit a bude nějak reflektován? Jak byste se v podobném případě zachoval vy jako hejtman?

  Jihomoravský kraj se z důvodu nástupu početně slabších ročníků studentů v posledních měsících intenzivně zabýval tématem optimalizace středních škol. Uvědomuji si, že nejde o krok populární, ale o výraz odpovědnosti do budoucna, který podpoří kvalitu středoškolského vzdělávání a oborovou pestrost nabídky vzdělávání v Jihomoravském kraji. Navíc zajistí úsporu veřejných prostředků ve výši stovek miliónů korun z krajského rozpočtu.

  Zásadní význam jsme proto přikládali diskusi se všemi stranami, abychom srozumitelně vysvětlili naše argumenty představitelům škol, rodičů i studentů. Na základě široké debaty s veřejností i řediteli škol pak vedení kraje připravilo projekt optimalizace středních škol, ke kterému se navíc mohli ba Zastupitelstvu Ústeckého kraje znovu vyjádřit jak představitelé škol, tak i veřejnost.

  Jsem rád, že výsledné řešení podpořili jak zastupitelé koalice ČSSD - KDU-ČSL, tak všech dalších politických stran zastoupených v zastupitelstvu kraje. Chci proto poděkovat všem zastupitelům, kteří v hlasování podpořili optimalizační kroky Jihomoravského kraje, protože se jedná o zodpovědné rozhodnutí. Jako hejtman vyjadřuji přesvědčení, že optimalizace přinese zkvalitnění středoškolské soustavy v kraji. 

  Jsem pevně přesvědčený, že odpovědní politici musí činit i kroky, které jsou nepopulární a pro část veřejnosti někdy i bolestivé. Vždy je ale třeba tyto kroky s lidmi prodiskutovat a vysvětlit je. Nelze pouze dogmaticky rozhodovat a nebrat přitom ohled na názory lidí, kterých se takové rozhodnutí dotykají. Pokud to politici dokážou, mohou spravedlivě a rozumně řešit i takové problémy, jako tomu bylo v případě Ústeckého kraje a gymnázia v Litoměřicích.

Michal Hašek (1976) je prvním místopředsedou ČSSD a hejtmanem Jihomoravského kraje

Red. pozn.: K textu se v tomto čísle vztahuje ještě článek Jiřího Plocka na straně 2.

 

Opsáno z čtrnáctideníku Kulturní noviny vydaného dne 03.10.2011, viz. tento soubor.