Otevřený dopis hejtmance Ústeckého kraje

26.07.2011 18:05

Vážená paní hejtmanko! Nám, občanům měst a obcí Litoměřicka, velmi záleží, aby se našim dětem dostalo kvalitní výchovy a dobrého vzdělání. Prioritním předpokladem k tomu je podporující klima na středních školách spravovaných krajem. Musíme vám, bohužel, napsat, že na Gymnáziu Josefa Jungmanna v Litoměřicích, nejlepší škole kraje (dle výsledků státních maturit), takové klima není. Ředitelka paní Bulasová již více než rok vytváří trvale opačnou atmosféru tím, že favorizuje část pedagogického sboru, další část zavrhuje a zbylé učitele nechává v napětí, kam že to vlastně patří. Tato realita pobouřila velkou skupinu rodičovské veřejnosti i občanů regionu. Když se ale rodiče domáhají svých zákonných práv veřejné služby, zavrhuje paní Bulasová i je a jejich děti.

Je společensky neúnosné, aby se ředitelka školy o rodičích a žácích vyjadřovala domédií jako o škůdcích gymnázia. Je společensky neúnosné, aby propouštěla zaměstnance, kteří jsou pro chod školy nezbytní, školu reprezentují a trvale udržují na vysoké úrovni. (...) Musíme také, ač neradi, napsat, že celá situace má ještě politický aspekt. Paní Bulasová je členkou ČSSD a nahrazuje nedostatek svých řídících kompetencí a své nezákonné přehmaty protekcí u radního Petra Jakubce a vicehejtmana Pavla Koudy. Je pro nás, občany Litoměřicka, pohoršující, když oba vrcholní krajští politici tuto protekci veřejně deklarují. Pro mladé lidi je to příklad katastrofální. Protože i vy sama jste členkou ČSSD, věříme, že vám situace není lhostejná, vždyť na politiku sociální demokracie vrhá černé světlo.

Napsal: Miloslav Šindelář, za petiční výbor rodičů a občanů

Zveřejněno v Mladé frontě DNES, fórum čtenářů 26.07.2011