Vystoupení PaedDr. Bc. Luboše Nergla na demonstraci před gymnáziem

17.06.2011 18:44

ČERNÁ PEDAGOGIKA – SKRYTÉ KURIKULUM NA NAŠEM GYMNÁZIU

 

  • Čemu studenty pod vedením ředitelky Bulasové učíme:
  • Učíme studenty, že legitimace politické strany je víc než odbornost a osobnostní kompetence k výkonu profese.
  • Učíme studenty, že jakákoli kritika vedoucího je naprosto nepřípustná. Kritik je zavrženíhodný nepřítel, který musí být odstraněn za každou cenu, i kdyby jeho odstranění znamenalo ohrožení fungování organizace.
  • Učíme studenty, že přátelství mezi lidmi není rovnocenný nezištný vztah svobodných jedinců. Učíme je, že to vztah, který si lze koupit sliby, dárky, finančními odměnami, různými privilegii či velkorysou přízní vedoucího. Dokonce učíme, že přátelství si lze zajistit i strachem z odejmutí privilegií, či strachem z vyhazovu z práce.
  • Učíme studenty, že nejlepšími vlastnostmi člověka jsou bezpodmínečná loajalita a poslušnost vůči vedoucímu. Učíme je, že proti neřestem vedoucího se nesmí bojovat, nesmí se o nich ani mluvit nahlas. Ten, kdo by tak činil, je zrádce hodnot loajality a poslušnosti. Na hodnoty cti a spravedlnosti zapomeňte. To jsou jen slova - relativní, nedefinovatelná a neuchopitelná.
  • Učíme studenty, že Česká republika není právní stát. Učíme je, že politická moc je nad zákon. Politicky dosazený vedoucí nemusí dodržovat žádná pravidla. Kdo by tento stav chtěl kritizovat, musí počítat s tím, že z něho bude učiněna persona non grata – osoba nežádoucí.
  • Učíme gymnazisty, že kvalitního vysokoškolského vzdělání není potřeba. Učíme je to tím, že někteří jejich učitelé sami takového vzdělání nedosáhli. Učíme je, že odbornost lze nahradit podlézavostí a vyjadřováním obdivu vedoucímu.
  • Učíme gymnazisty, že veřejná organizace může být vedoucímu k dispozici, jako by to byl jeho soukromý majetek. Politicky dosazenému vedoucímu je beztrestně dovoleno z veřejné organizace majetkově těžit pro sebe či svou rodinu. Učíme je, že v takových případech mocenské korupce je právo prostě nevynutitelné.
  • Učíme studenty, že lhát, podvádět či dávat nereálné sliby je naprosto normální. Učíme je, že podřízenost vedoucímu je víc než solidarita s bližními, víc než altruismus mezi lidmi. Učíme je, že pravidla solidárních sdružení a organizací je třeba porušit, pokud k tomu dá vedoucí příkaz.