Politici, vraťte škole 167 tisíc, žádali rodiče žáků z Litoměřic

12.01.2012 20:40

Skoro po donkichotsku vytáhli na krajské politiky někteří rodiče a učitelé studentů z litoměřického Gymnázia Josefa Jungmanna. Představitele kraje žádali, aby gymnáziu vrátili 167 tisíc korun, které za personální audit vedoucí k vyhazovu dvou kantorů zaplatila bývalá ředitelka gymnázia Eva Bulasová. Ta po odchodu z gymnázia pracuje na krajském úřadě.

  „Cílem auditu bylo udělení výpovědí nepohodlným učitelům, kteří kritizovali vedení, ačkoliv jsou plně kvalifikovaní,“ stojí ve výzvě, kterou včera projednávala krajská rada. signatáři výzvy považují audit za zmanipulovaný, podle nich byl jeho jediným účelem odůvodnit výpověď dvěma z největších kritiků Bulasové - učitelům Haně Živcové a Lubošovi Nerglovi.

  Ve výzvě se navíc poukazuje na to, že Bulasová (rezignovala po protestech rodičů a žáků) zaplatila za audit firmě Gnostika Consulting až poté, kdy ohlásila odchod z funkce. „Finančně tím záměrně poškodila gymnázium,“ píše se ve výzvě. Proto Litoměřičtí žádali krajský úřad jako zřizovatele gymnázia o navrácení peněz. S prosbou ale neuspěli, krajská rada žádosti nevyhověla.

  „Dopis jsme projednali a vzali na vědomí. Žádné další kroky podnikat nebudeme,“ stroze sdělil krajský radní a velký zastánce Bulasové Pavel Kouda.

  Zamítnutí signatáři nepřekvapilo, očekávali ho. Svou výzvu postavili spíše jako popíchnutí „vrchnosti“. „Peníze by vrátit měli, ale nečekali jsme to. Zjistili jsme, že krajským politikům bohužel vůbec nejde o litoměřické gymnázium,“ vyjádřil se jeden z rodičů a pedagog UJEP Martin Šimsa.

  Navzdory zamítnuté výzvě je možné, že krajští politici budou o peníze za audit žádáni znovu. Tentokrát přímo od vedení školy. „Je to pozitivní věc od rodičů, kteří se o gymnázium zajímají. Škola by měla v tomto směru vyvíjet aktivitu a požadovat peníze zpět,“ vyjádřil podporu rodičům pověřený ředitel gymnázia Vlastimil Klobása.

  Jestli se škola skutečně o peníze přihlásí (a jakým způsobem), bude jasnější až po výběru nového řádného ředitele. Ten začal dnes, Klobása je mezi čtveřicí uchazečů.

  O svůj názor na audit se bývalá ředitelka Bulasová, kterou po vyhnání studenty obratem zaměstnal radní Kouda, nepodělila. „Žádám vás, abyste mě již žádným způsobem nekontaktoval,“ opáčila, když ji redaktor MF DNES naposledy oslovil.

Napsal: Jan Horák

Opsáno z deníku Mladá fronta DNES - severní Čechy vydaného dne 12.1.2012, viz. tento a tento soubor.