Ředitelka gymnázia si s nezákonnostmi hlavu neláme

16.07.2011 17:45

  Na začátku ledna 2011 donutila ředitelka litoměřického gymnázia Josefa Jungmanna Eva Bulasová tvrdým bossingem odejít předčasně na mateřskou dovolenou těhotnou učitelku biologie Evu Jadavanovou, ačkoli tato ještě měla dva a půl měsíce do termínu porodu.

  Aby Bulasová zabránila stížnostem, donutila nastávající maminku podepsat dodatek k pracovní smlouvě. Na jeho základě Bulasová proplatila zmíněné učitelce šedesát neodučených hodin. Je pochopitelné, že se žena ve vysokém stupni těhotenství nebude násilím domáhat vstupu do výuky proti vůli všehoschopné ředitelky.

  Avšak je stále připravena peníze vrátit. Tato situace se stala předmětem stížnosti odborové organizace. Krajský úřad zaslal odborářům 9. června 2011 doporučeným dopisem odpověď. Jako adresáta dopisu uvedla úřednice kraje odborovou organizaci, jako adresu gymnázium.
Výsledek šetření, ve kterém poskytovala součinnost Česká školní inspekce, byl jednoznačný: ředitelka Bulasová porušila zákoník práce, stížnost je důvodná. Tuto doporučeně zaslanou odpověď vyzvedl na poště 10. 6. zatím nezjištěný zaměstnanec školy a odevzdal ji ředitelce Bulasové, která nebyla adresátem. Ředitelka dodnes dopis protiprávně zadržuje.

  Aby porušení zákonů a intrik nebylo málo, zaslala Bulasová odborové organizaci 1. 7. doporučený dopis, kde jako adresu uvedla gymnázium (mohla jej předat 30. 6., než odešli odboráři-učitelé na dovolenou).

  Zaměstnancům vydala pokyn dopis nevyzvedávat a nechat jej na poště ležet. Obsahem dopisu byla žádost odborové organizaci o souhlas s výpověďmi pro členy výboru Hanu Živcovou a Luboše Nergla. Bulasová se domnívala, že odboráři nebudou mít o dopisu ponětí a pravděpodobně promarní zákonnou patnáctidenní lhůtu pro vyjádření se k této žádosti.

  Je patrné, že Eva Bulasová je schopna čehokoli, aby se udržela ve funkci. S nezákonnostmi si hlavu neláme, neboť má slíbenou plnou podporu vicehejtmana Koudy a radního Jakubce. Ti spolustraničku chrání, její činy kryjí a bagatelizují.

Napsal: Petr Bašus, za Petiční výbor za odvolání ředitelky GJJ Evy Bulasové

Zveřejněno v Mladé frontě DNES, fórum čtenářů 17.06.2011, viz. tento soubor.