Situace na Gymnáziu J. Jungmanna - pohled z druhé strany

31.05.2011 19:48

  V posledních měsích byli jistě mnozí z Vás překvapeni zneklidňujícími zprávami o dění na Gymnáziu J. Jungmanna v Litoměřicích. Vzhledem k současné neutěšené situaci na této škole cítíme potřebu se k celému problému jasně vyjádřit. My, skupina učitelů, kteří jsme dlouho doufali v regulérní řešení našich interních záležitostí, už nemůže déle mlčet.

  Situace vygradovala do nebezpečných rozměrů.

  Veřejnost, studenti a rodiče jsou už delší dobu cíleně a jednostranně informováni o údajných prohřešcích, chybách a neschopnosti ředitelky paní Evy Bulasové. Tím je logicky vytvořen dojem, že tato ředitelka nemá ve vedení školy co dělat a je nutné ji z čela gymnázia odvolat. Chceme vyjádřit zásadní nesouhlas se způsobem, jakým je tato kritická kampaň vedena. Předkládáme tudíž konkrétní důkazy, proč nepodporujeme ZO č.1.

  1. Jsme přesvědčeni, že skupina několika učitelů nemá právo rozpoutat kampaň pro odvolání ředitele školy, aníž by o tom uvědomila své kolegy. Text končící trestním oznámením na paní ředitelku, který nám na pedagogické poradě 24.1.2011 přečetl předseda odborářů Petr Bašus, byl naprosto šokující pro většinu z nás.
  2. Argumenty v tomto textu nemohou být důvodem k odvolání ředitelky z funkce. Následné kontroly madřízených organů je ve většině neshledaly pravdivými.
  3. Kolegům ze ZO č.1 evidentně od začátku nešlo o řešení problémů a zlepšení situace, ale o prosazení osobních zájmů - odvolání ředitelky za každou cenu.
  4. Celá kampaň je vedena neregulérními prostředky, které zřetelně poškodily tradičně dobré jméno školy a zpochybnily její uroveň, kterou pracně budovala řada minulých a současných učitelů.
  5. Dalším bodem, který je pro nás zásadní, je samotné vtažení studentů do tohoto z většiny uměle vykonstruovaného problému. (Minulý školní rok, který již proběhl pod vedením ředitelky Bulasové, byl hodnocen učiteli i žáky kladně. Co se mohlo za tak krátkou dobu změnit?) Nepřípustné bylo i to, že agitace některých odborářů probíhaly přímo při výuce.
  6. Výsledkem těchto častro až fanatických snah je vyhrocená atmosféra ve škole a výrazně zhoršené mezilidské snahy. Mnozí z učitelů, žáků i rodičů, kteří volali po objektivitě a věcným řešením, zakoušejí zesměšňování, urážky a napadání. Stručně řečeno: "Je proti nám, kdo není s námi."

  Nejsme nekritičtí obhájci apní ředitelky a ani anticharta, jak je nám podsouváno, ale zásadně nesouhlasíme s jednáním kolegů-odborářů, kterým jsou lhostejné nenapravitelné následky negativní kampaně. Věříme, že slušní lidé jsou schopni se domluvit. Právě my, pedagogové, bychom měli ukázat studentům, že rozumně vedená rozprava s pádnými a pravdivými argumenty je správné řešení oproti halasení a nestoudným útokům.

Členové pedagogického sboru GJJ

Vyšlo v Litoměřickém deníku vydaného dne 31.05.2011, viz. tento soubor.