Stanovisko petičního výboru k nepřijetí propuštěných učitelů L. Nergla a H. Živcové

04.11.2011 18:40

Podle našeho názoru se v průběhu měsíce října Vlastimil Klobása ukázal být nesrovnatelně lepším ředitelem než Eva Bulasová. Jediným velkým problémem byl jeho neprůhledný a měnící se postoj k oběma protiprávním výpovědím.

Na konci září se sešel v Teplicích s předsedkyní školské rady Danou Hrůzovou a členem petičního výboru Miloslavem Šindelářem. Otevřeně přiznal, že byl pro funkci kontaktován vicehejtmanem Pavlem Koudou, s kterým se zná z fotbalu. Litoměřickému deníku však sdělil, že jej oslovil radní pro školství Petr Jakubec.

Ve škole prohlásil, že personální otázky chce vyřešit do měsíce a že o znovupřijetí či nepřijetí dvou propuštěných učitelů rozhodne pedagogický sbor. Učitele vyzval k pohovorům, ve kterých se mimo jiné dotazoval na špatné vlastnosti odborářů.

Ředitel se sešel se studentským parlamentem, kde se všichni zástupci tříd vyjádřili pro návrat obou učitelů. Vlastimil Klobása se mimo jiné opět dotazoval na špatné vlastnosti propuštěných odborářů.

Ve středu 19. 10. se s ředitelem sešla skupina rodičů. Hlavním tématem jednání bylo zrušení výpovědí. Na konci ředitel slíbil, že to dobře dopadne.

Ve čtvrtek 20. 10. na ústecké poradě všech ředitelů středních škol si ředitele Vlastimila Klobásu před více než stovkou přítomných vyvolal náměstek Pavel Kouda. Ředitel byl pryč víc než hodinu.

V pondělí 24. 10. oznámil Haně Živcové a Lubošovi Nerglovi, že pro ně má 10 a 14 hodin úvazků. Vyslovil ochotu se ihned sejít s jejich advokátem Petrem Galiou. Schůzka byla okamžitě telefonicky dohodnuta na úterý. Na odpolední poradě vyzval učitele, aby nabídli pro oba kolegy své přesčasové hodiny. Odboráři i někteří neodboráři dali své přesčasy k dispozici, což by umožnilo návrat obou učitelů do práce.

V úterý 25. 10. ve 13.00 přišel advokát Petr Galia dojednat právní náležitosti návratu. Ředitel Vlastimil Klobása mu sdělil, že pro Hanu Živcovou má 8 a pro Luboše Nergla 14.hodin Když advokát namítal, že učitelé nabízejí další přesčasy, Vlastimil Klobása prohlásil, že tu nabídku nepřijímá, ačkoli předchozí den k ní sám vyzval.

Na poradě 31. 10. ředitel prohlásil, že plné úvazky pro oba učitele nedokáže sestavit. Poděkoval učitelům, kteří nabídli své přesčasy, i těm, kteří je nenabídli. Poté si stěžoval na tlaky ze strany rodičů, citoval z mailů. Dále si postěžoval, že oba učitelé na něj poslali advokáta, což on prý nedělá. Vyčetl odborářům, že spiknutí proti Evě Bulasové tajili a poté obhajoval svůj vztah s náměstkem Pavlem Koudou.

Petiční výbor trvá na zpětném přijetí učitelů Luboše Nergla a Hany Živcové na Gymnázium Josefa Jungmanna na plný úvazek a očekává, že se tak stane nejpozději po rozhodnutí soudu.

Za petiční výbor Petra Černá