Atmosféra je emočně vypjata

05.08.2011 21:15

  Polovina ze sedmadvacetičlenného sboru litoměřických zastupitelů přijela na konci června do Ústí nad Labem podpořit požadavky rodičů, studentů a části pedagogického sboru na odvolání ředitelky Gymnázia Josefa Jungmanna v Litoměřicích Evy Bulasové. Pro mnohé z nich, stejně jako pro většinu rodičů, to přitom znamenalo vzít si dovolenou. I přesto z Litoměřic dorazilo na jednání krajských zastupitelů odhadem tři sta lidí.

  Studenti v červených tričkách a s hesly typu „Bulasová ven“ a „Vraťte nám kantory“ nebyli vpuštěni do jednacího sálu. Dovnitř směl pouze jejich zástupce a několik rodičů a pedagogů připravených vystoupit v diskusi k bodu, který byl mimořádně zařazen na jednání poslanců. Několik hodin trvající jednání tak sledovali v předsálí na obrazovce. Program narušil telefonát oznamující, že v budově kraje je bomba. Dvě hodiny trvalo, než bylo jednání obnoveno.

  Emočně vypjatou atmosféru umocnily projevy pedagogů, kterým již byly dány výpovědi, nebo jsou k odchodu připraveni na základě personálního auditu, který si objednalo vedení školy. Upozornili na chyby, jichž se měla ředitelka Bulasová dopustit a na celkovou destabilizaci pedagogického sboru zaviněnou neuváženým propouštěním pedagogů, jež jsou členy odborové organizace.

  Pro odvolání ředitelky se znovu vyslovili zástupci města. „V době, kdy vládnou více emoce, než rozum, je nezodpovědné propouštět další učitele. Rádi bychom zde dostali příslib, že s příchodem nového školního roku bude situace na litoměřickém gymnáziu stabilizovaná, čehož lze dosáhnout jedině změnou ve vedení,“ prohlásil mimo jiné starosta Ladislav Chlupáč. „Výsledky gymnázia nejsou výsledky paní Bulasové, ale celého pedagogického sboru, který hromadně dostává výpovědi,“ narážel místostarosta Jan Szántó na fakt, že litoměřická škola dosáhla mezi gymnázii při státních maturitách nejlepších výsledků v kraji. „Slyšíte zde názory studentů, pedagogů, radních města. Co ještě chcete více?“ dotázal se místostarosta poslanců.

  „Po tom, co jste zde předvedli vy i vaše děti, mohu prohlásit, že za ředitelkou Bulasovou budu stát až do konce,“ zpražil Litoměřičany radní Ústeckého kraje Pavel Kouda.

  Starosta Litoměřic má však opačný názor. „Já bych naopak chtěl poděkovat studentům, zástupcům pedagogického sboru i rodičům, že diskutovali věcně a seriózně. Vážím si mladé generace, která dokáže slušně, ale přitom jasně dát najevo svůj názor,“ zhodnotil průběh jednání starosta Chlupáč.

  Na závěr dlouhé diskuze vystoupila i ředitelka školy Eva Bulasová. „Pokud komise zjistí, že jsem studentům ubližovala a pedagogy šikanovala, odstoupím,“ uvedla na závěr jednání ředitelka Bulasová, která znovu zopakovala, že se závažného porušení zákona nedopustila.

Napsala: Eva Břeňová

Řešení komise navrhne do konce prázdnin

  Místostarostové Litoměřic Karel Krejza a Jan Szántó věří, že situace na Gymnáziu Josefa Jungmanna bude s příchodem nového školního roku stabilizovaná. Své přesvědčení vyjádřili poté, co se střídavě účastnili jednání komise ustanovené radními Ústeckého kraje. Právě ta má najít řešení, které stabilizuje chod školy vedené ředitelkou Evou Bulasovou.

  „Šlo o první seznamovací schůzku sedmičlenné komise vedené radním Ústeckého kraje Petrem Jakubcem, který má ve své gesci právě resort školství,“ informoval 13. července po návratu z Ústí nad Labem místostarosta Krejza. Podle něj je zřejmé, že další jednání budou o kompromisech a ústupcích na obou znesvářených stranách. Druhého jednání se účastnil místostraosta Szántó. Třetí se má konat v polovině srpna v Litoměřicích.

  Činnost komise zahájila ve složení Petr Jakubec a Jana Ryšánková, oba radní Ústeckého kraje, Oldřich Bubeníček, předseda výboru pro vzdělávání, výchovu a zaměstnanost, Jaroslav Foldyna, zastupitel Ústeckého kraje, Dana Hrůzová, předsedkyně školské rady gymnázia, Karel Krejza nebo Jan Szántó, místostarostové Litoměřic, a Jan Mareš, nyní primátor Chomutova, dříve ředitel střední školy a zároveň předseda krajské unie ředitelů středních škol.

  „Pracovní skupina postuduje podklady, osloví všechny zúčastněné strany a pozve je k jednání a s ohledem na právní rámec celé záležitosti předloží Radě Ústeckého kraje návrhy řešení. Rada je kompetentním orgánem, který bude na základě předložených návrhů rozhodovat. Své závěry chce skupina předložit do konce prázdnin," uvedla tisková mluvčí Ústeckého kraje Magdaléna Hanáčková. Odvolání ředitelky požaduje i senátor Vondra, který o problémech školy jednal s hejtmankou Ústeckého kraje.

Napsala: (eva)

Opis dvou článků z Radničního zpravodaje ze dne 5.8.2011, strana 2 viz. tento soubor.