Gymnázium - škola otevřená veřejnosti

28.06.2011 21:32

  V pátek 24.června se ráno před budovou gymnázia již podruhé shromáždila skupina asi 70 rodičů, zákonných zástupců dětí, studujících na našem gymnáziu. Byli to lidé, kteří chtěli s ředitelkou mluvit o personálním auditu a situaci na škole a kteří si kvůli tomu vzali již podruhé volno ze zaměstnání, protože na vzdělání jejich dětí jim záleží především. Byli to lidé kultivovaní, slušně oblečení a slušně vystupující, povětšinou vysokoškolsky vzdělaní. Schůzka byla řádně smluvena přes zástupkyni ředitelky na osmou hodinu.

  Když jsme naprosto klidně a spořádaně vstoupili v 8.00hodin do budovy gymnázia, zavolala ředitelka Bulasová na linku 158 policii a žádala, abychom byli vykázáni. Jako by rodiče žáků byli nějací loupežníci či výtržníci, ohrožující školu. Samozřejmě se následným šetřením prokázalo, že schůzka byla legitimně sjednána a tudíž nebyl k výjezdu policie žádný důvod. Myslím, že i tato tragikomická situace dostatečně ilustruje, jak urážlivým způsobem jedná vedení GJJ s veřejností a jak nepochopitelné a právem kritizované jsou některé reakce této osoby. Předpokládám též, že takový zbytečný výjezd policie něco stojí. Bude hrazen z peněz nás všech?

  Na schůzce nám pak mimo jiné paní ředitelka vyprávěla o tom, jak školu, která byla předtím „zapouzdřená“, otevřela veřejnosti a dokonce za to dostala od inspekce z kraje pochvalu, jak teď pod jejím vedením škola skvěle komunikuje… Hodně jsme se nasmáli… Viděli jsme praktickou ukázku. Asi nejsme „veřejnost“…

  Jednání, které stejně nikam nevedlo, bylo o personálním auditu. Ten stál 160 tisíc /opět z našich daní/ a došel k tomu, že mají odejít z gymnázia ti nejlepší učitelé. Ti, kteří mají nejvyšší kvalifikaci a léta praxe, ti, za nimiž jsou nejvíc vidět výsledky práce, ti, kteří mají hlavní podíl na tom, že GJJ bylo v letošních maturitách nejlepší v kraji, „tmeliči“ kolektivu a slušní lidé. Protože mají vlastní názor a nelíbí se jim, kam nyní škola směřuje, protože nechtějí do budoucna spolupracovat s neschopnou ředitelkou, jsou označeni za nepřizpůsobivé a nevhodné pro setrvání na škole.

  Někdo z přítomných rodičů reagoval výstižně: těch 160 tisíc za audit se mohlo klidně ušetřit, protože rodiče sami jsou auditory nejlepšími na světě. My dobře víme, jak kdo naše děti učí a co je naučí, kdo má úspěchy v soutěžích a komu se žáci dostávají bez problémů na vysoké školy! My to máme dávno prověřené z praxe! Paradoxně jsou pro nás a naše děti těmi nejlepšími a nejúspěšnějšími pedagogy zrovna ti, které ředitelka a zmanipulovaný audit označují za problémové. Kdopak má asi pravdu? Jestli on nebude ten hlavní problém v někom jiném...

 

/za rodiče Marie Landová/