Klobása skáče, jak Kouda píská?

04.11.2011 00:23

  Po exředitelce Bulasové zůstaly na litoměřickém gymnáziu mnohé škody: nejen finanční, ale též v mezilidských vztazích a především křivdy v mravní a lidské rovině.  Jasným aktem její zloby a pomsty byly dvě poslední, nespravedlivé a nezákonné výpovědi, které dostali dlouholetí osvědčení učitelé, údajně pro nadbytečnost, přičemž  na jejich místa přijala Bulasová okamžitě  tři nové síly se stejnou aprobací.

  Dočasně dosazený ředitel Klobása měl možnost hned v prvních týdnech svého působení ukázat, co je zač, zda hodlá chybné kroky své předchůdkyně napravit a jak to vlastně s naším gymnáziem myslí. Nemůže sice  vrátit škole statisíce korun zmizelých z nadačního fondu či utopených v nesmyslném auditu. V jeho kompetenci ale bylo - a krajští radní  to mnohokrát deklarovali - zrušit protiprávní výpovědi a poškozené učitele přijmout co nejdříve zpět. Studenti na své oblíbené pedagogy netrpělivě čekali a těšili se na jejich hodiny, počítali s jejich návratem i s tím, že bude nutno "překopat" stávající rozvrh. Rodičovská veřejnost v tomto směru s ředitelem  jednala s připomenutím, že druhým nekompromisním  požadavkem demonstrantů za odchod Bulasové bylo stažení výpovědí. Učitelé gymnázia se v drtivé většině postavili za vyhozené kolegy a nabídli řediteli  své přesčasové hodiny k naplnění oněch dvou pracovních úvazků. (Mimochodem je na gymnáziu  tolik přesčasových hodin, že by dva úvazky pohodlně naplnily.  Jiným školám se  takové přesčasy netrpí).

  Pan Klobása měl dvě možnosti:

1/ Ukázat, že je spravedlivý, nezávislý a důvěryhodný. Distancovat se od praktik Bulasové, narovnat křivdy a sjednat právo. Vrátit kvalifikované učitele na jejich místa a ušetřit škole peníze za prohrané soudy i  přesčasové hodiny. Získat morální kredit jak u studentů, tak u jejich rodičů, zklidnit situaci a napětí na škole a vybudovat si respekt a vážnost u všech kantorů…

2/ Přidat se na stranu bezpráví a zla, pokračovat v politice zvůle, nespravedlnosti, likvidace vzdělanosti a podněcování nepokojů. Připojit  se k lidem, kteří permanentně lžou, neplní sliby , dělají si z lidí blázny, používají naprosto nemorální praktiky, věší si mrtvé kočky na dveře a křivě obviňují studenty, šíří kolem sebe atmosféru nejistoty a bezpráví…

  Jak to dopadlo již víme: smutní studenti, rozčarovaní rodiče, naštvaná veřejnost, opětovný neklid v učitelském sboru, nedůvěra a nejistota, dva plné úvazky přesčasů a dva kantoři, sedící doma a čekající na soud, po kterém se bezpochyby stejně do školy vrátí.  Pan Klobása si vybral. Stačilo pár telefonátů z krajské radnice. Tam přece sedí ti, kdo budou jmenovat nového ředitele GJJ. A třeba i toho, který nevyhraje konkurz, jako to bylo v případě Bulasové. Poslechnout "Bratrstvo kočičí pracky" je cennější než nějaká morálka, čest nebo "fair play". Vlastně je  dobře, že tak brzy ukázal,  na čem mu doopravdy záleží. Naše gymnázium a naše děti to nejsou.  

Napsala: Marie Landová