Odvolají ředitelku gymnázia?

08.06.2011 17:13

  V minulém týdnu byla radě Ústeckého kraje předána petice za odvolání ředitelky litoměřického gymnázia Evy Bulasové. V úvodním textu petice se píše, že způsob jejího vedení školy je již dlouho a opakovaně kritizován pedagogy, studenty, jejich rodiči i litoměřickou veřejností a že od příchodu této ředitelky upadá prestiž gymnázia a úroveň výuky, zhoršuje se celkové klima ve škole, množí se stížnosti rodičů.

  Paní Bulasová řídí školu chaoticky, nekompetentně, adekvátně nekomunikuje, porušuje školské a další zákony - jak potvrdila i krajská školní inspekce. V současné době figuruje v několika trestních kauzách, vyšetřovaných Policií ČR. Taková osoba nebudí důvěru veřejnosti a není příkladem pro mládež. Signatáři jsou přesvědčeni, že uvedené skutečnosti jsou dostatečným důvodem pro její okamžité odvolání. Pod peticí se během května nashromáždilo 1 180 podpisů.
Petice vznikla z iniciativy nespokojených rodičů po dubnových třídních schůzkách. Rodiče studentů nesouhlasili s rušením oblíbených seminářů u předmětů, v nichž právě GJJ vyniká, s vyhazováním nepohodlných kantorů, kteří v poslední době dostávají od ředitelky výpovědi, se zhoršující se kvalitou výuky v některých předmětech.

  (...) Setrvání ředitelky Bulasové ve funkci by znamenalo, že atmosféra ve škole bude nadále plná nejistoty a zmatků, nedůvěry a komunikačních bariér. Důsledkem takového vedení je fakt, že se škola začíná potýkat s úbytkem žáků. Sami studenti proto zorganizovali na škole protestní demonstraci, která byla zaznamenána médii a na konec června chystají další - tentokrát již venku v ulicích a s větší podporou veřejnosti.
Usnesení žádající okamžité odvolání ředitelky jednomyslně schválilo a předalo do Ústí též zastupitelstvo města Litoměřice. Změnu ve vedení školy požadují od krajského zřizovatele nejen stovky rodičů a přátel školy, současní i bývalí studenti a část pedagogů, ale k odstoupení Bulasovou vyzývají i někteří straničtí kolegové a místní organizace ČSSD, pro kterou není taková členka dobrou vizitkou.

  Vzhledem k tomu, že ředitelka sama odstoupit nehodlá, doufáme, že rada kraje, která je v rukou sociálních demokratů, konečně vezme na vědomí neudržitelnost vyhrocené situace v Litoměřicích a na svém červnovém zasedání ředitelku školy odvolá.

Napsala: Marie Landová

Zveřejněno v Mladé frontě DNES, fórum čtenářů 08.06.2011