Vystoupení pana Šimsy na zastupitelstvu ústeckého kraje

29.06.2011 20:07

  Vážení zastupitelé ústeckého kraje,

obracím se na Vás jako rodič 4 dětí, které studovaly na litoměřickém gymnáziu s prosbou o doporučení odvolání ředitelky Evy Bulasové. Nejmladší syn na gymnáziu ještě studuje, dva synové a dcera se dostali na prestižní fakulty Univerzity Karlovy. Lepší vysvědčení pro gymnázium neznám. Prostřednictvím našich dětí sleduji litoměřické gymnázium a jeho pedagogický sbor 10 let. Jsem přesvědčen, že ho znám mnohem lépe než auditorka, která po několika dnech práce navrhne na vyhození nejlepší učitele gymnázia. Ptám se, proč se v době finančních škrtů platí statisíce za audit, jehož výsledky mají nulovou vypovídající hodnotu o kvalifikacích učitelů a nejsou ani zákonným důvodem pro výpověď.

  Smutnou ukázkou řízení školy ředitelkou Evou Bulasovou jsou výpovědi a neschopnost komunikace s pedagogy. Za necelé dva roky dokázala rozvázat poměr s dvanácti zaměstnanci, dalším pěti až deseti slíbila tyto výpovědi do 30.6., tedy do zítra. Co s tím uděláte? Necháte jí to klidně provést? My, litoměřičtí občané, k tomu nehodláme mlčet. Jsme svobodní občané demokratického státu a máme právo vyjádřit se k tomu, co se nás týká, zvláště k případům otevřené diskriminace a represe. Množství výpovědí by jí mohli závidět i mnozí stalinisté a normalizátoři. Mezi prvními propuštěnými byli její protikandidáti na post ředitele. Mgr. Malinovou přijali na pedagogickou fakultu UJEP a gymnázium přišlo o zkušenou odbornici. Dalším alarmujícím případem bylo propuštění Bc. Jana Haka. Přijala ho a dohodla se s ním na postupu dalšího vzdělávání, přestože ho plnil, dala mu výpověď po té, co vstoupil do odborové organizace s odůvodněním, že není dostatečně kvalifikovaný.

  Přestože je členkou sociální demokracie, která má ve svém programu spolupráci s odbory a sociální stát, zaměřuje svoji represivní pozornost především na učitele odboráře – tato skutečnost zvlášť překvapila a zarazila vysoce postaveného sociálního demokrata z Prahy, který přijel do Litoměřic zjišťovat, co se děje, aby mohl podat informaci pražskému vedení sociální demokracie. Podobně jako Bc. Haka propustila informatika Bc. Šímu po té, co vstoupil do odborů. Všech 5 učitelů označených po auditu jako kandidáti na výpověď jsou členy řádných odborů. Tragikomickou záležitostí bylo zřízení druhých odborů, jejichž úkolem nebylo hájit práva zaměstnanců, ale souhlasit s ředitelkou. Tyto druhé odbory jsou ovšem tak neschopné, že se nezvládly za tři měsíce registrovat, takže všechny právní úkony, které prováději, jsou neplatné. Soudit se bude bc. Hak a všichni ostatní, kteří dostali výpověď nezákonným způsobem. Jste jako zastupitelé kraje ochotni platit za chyby ředitelky Evy Bulasové? Platit to ovšem budeme my všichni z našich daní.

  Výpovědi jsou nekoncepční a chaotické. Nejeden pedagog byl propuštěn, přestože nebyl zajištěn náhradní vyučující. Měsíce odpadala výuka, popřípadě vyučovala asitentka Vyšínská, která má jen středoškolské vzdělání.

  Rozvrhy jsou kapitola sama pro sebe. Po dobu osmi let, co naše děti navštěvovaly gymnázium byl jediný zástupce ředitele a rozvrh platil od září do června. Po nástupu ředitelky Bulasové se počet zástupců zdvojnásobil a od začátku roku denně měněný rovrh se ustálil až v říjnu, aby se v lednu opět rozpohyboval. Podobně bylo dříve v pořádku čerpání peněz z Nadačního fondu, nyní užívá prostředky bez souhlasu rodičů a ani po opakovaných urgencích nebylo předloženo jak vyúčtování, tak revizní zpráva za rok 2010. Učitelům rozdává vytýkací dopisy a sama chodí do hodin pozdě, popřípadě vůbec nedorazí a děti jsou celou hodinu bez dozoru. Učitelům v médiích vytýká, že mluví se studenty o situaci na škole a sama v hodinách plakala a přirovnávala se k Miladě Horákové. Obdivuhodné je, že navzdory chaotickému vedení ředitelky, dovedli učitelé studenty k nejlepším výsledkům ve státních maturitách v ústeckém kraji. Její neschopnost zorganizovat maturity dokládá zápis s výčtem organizačních chyb, podepsaný členy maturitní komise.

  Na podzim byla v Učitelských novinách inzerována možnost studia informatické větve, v dubnu jsme se na rodičovské schůzce dověděli, že větev otevřena nebude a tento výrok byl v budoucnu ředitelkou několikrát změněn.

  O vrcholných komunikačních schopnostech paní ředitelky Bulasové se přesvědčili rodiče minulý pátek, když se dostavili na domluvenou schůzku. Paní ředitelka na nás zavolala státní i městskou policii.

  Kdo z Vás by si přál, aby školu, do které chodí jeho děti, vedla taková ředitelka? Prosím, zasaďte se o její odvolání.


  Pro zastupitelstvo ústeckého kraje dne 29.6.2011

  PhDr. Martin Šimsa, Ph.D.