Vystoupení pana Šimsy na krajském zastupitelstvu 7. září 2011

08.09.2011 12:14

Vážení zastupitelé,

  jako rodič dětí, které absolvovali a absolvují gymnázium jsem rád, že ve své funkci skončila rezignací ředitelka Bulasová. Přesto si Vás dovolím dnes znovu oslovit. Děkuji těm z Vás, kdo se o to zasloužili. Ale zůstává zde otevřena řada věcí, které souvisí s působením ředitelky Bulasové na litoměřickém gymnázium. Nejhorší jsou výpovědi dr. Nerglovi a Mgr. Živcové.

  Tyto výpovědi byly podány v rozporu se zákonem.

  Je zde řada porušení zákonů: neprojednaná organizační změna, jíž byla uměle vytvořena nadbytečnost, výslovný nesouhlas odborů, který ředitelka nerespektovala, i když se jedná o členy výboru odborů, to, že ředitelka Bulasová přijala externisty, aby učili místo dr. Nergla a Mgr. Živcové – tím dokázala, že výpovědi byly účelové a nadbytečnost vykonstruovaná. Tyto výpovědi ředitelka Bulasová dala, aby se pomstila členům odborů. Původně chtěla dát 5-10 výpovědí členům odborů, nakonec dala pouze 2, přesto jsou tyto dvě výpovědi neopodstatněné a nespravedlivé, protože se jedná o kvalitní, zkušené a oblíbené učitele, kteří jsou na svém místě a na gymnáziu citelně chybí.

  Je vysoce pravděpodobné, téměř jisté, že výpovědi soud zruší, přesto Vás žádám, abyste se pokusili dosáhnout stáhnutí výpovědí. Byl jsem v delegaci tří členů petičního výboru, v níž jsme ocenili, že ředitelka Bulasová na svou funkci rezignovala a velmi slušně jsme ji požádali, aby výpovědi stáhla, ona to však odmítla s odkazem na ing. Koudu. Proto žádám ing. Koudu, aby jí dovolil výpovědi stáhnout. Pokud by dokázala tento velkorysý krok udělat, přeju jí, aby se jí podařilo najít zaměstnání, v němž by mohla ukázat, co umí, dařilo se jí a byla spokojená. Jde o to, aby naši studenti nebyli připravováni o hodiny těchto dvou kvalitních učitelů a aby kraj zbytečně neplatil statisíce za prohrané soudní procesy.

  Z minulosti straší na litoměřickém gymnáziu řada dalších kostlivců ve skříni: dle slov ředitelky Bulasové nezaplacený personální audit. Kdo bude platit 160 či ještě více tisíc za zbytečný a nesmyslný audit? Jde o to, aby tím nebyl zatížen rozpočet gymnázia. Jak se vyřeší zmizelý nadační fond? Co bude se ztracenými basketbalovými koši? Atd. Zde Vás žádáme, abyste vykonávali svou kontrolní činnost ve vztahu k Radě kraje. Pan náměstek Fišera v Litoměřicích řekl, že Rada kraje nenese kolektivní vinu za svá rozhodnutí. Nemluvil bych o kolektivní vině, ale o morální a politické odpovědnosti. Doufám, že se Rada z této situace poučí a bude příští ředitele i jejich kroky posuzovat kompetentněji a odpovědněji, protože morální a politickou odpovědnost jistě nese. Nejde totiž jen o osobu ředitelky, ale jde také o pedagogický sbor a několik stovek studentů a jejich prostřednictvím i rodičů a dalších občanů, jichž se takové rozhodnutí týká.

  Co je dále znepokojivé, je chování některých radních. Někteří radní se chovají, jako bychom nežili v demokratické společnosti, ale v carské gubernii či totalitním systému, tedy jako by byli naši páni, kteří se k nám mohou chovat přezíravě a urážlivě a které jsme povinni poslouchat, ať už dělají cokoliv. Pokud nás a studenty gymnázia označují za desetileté děti a vůbec neberou vážně naše názory a stanoviska, jako ing. Jakubec, tak nemají ve svých funkcích co dělat, protože nevědí, že v demokratickém systému je legitimita zastupitelů dána hlasy a důvěrou občanů, jejich funkce neruší rovnost před zákonem, ani rovnost kterou si vyspělí demokratičtí občané přiznávají v každodenní komunikaci a spolupráci navzájem.

  Také je znepokojivé, že přestože minulé zastupitelstvo uložilo Radě kraje vyřešit situaci přes prázdniny, tak ing. Jakubec ač sestavil komisi, sám se jmenoval do jejího čela, jmenoval členy komise, kde se objevili lidé, kteří měli zájem na řešení situace, zde bych jmenoval poslance Foldynu, místostarostu Krejzu a předsedkyni školské rady paní Hrůzovou a dal možnost se k věci vyjádřit i zástupcům prvních i druhých odborů, členům petičního výboru i ředitelku, tak přestože komise všemi hlasy včetně jeho sdělila, že by ředitelka Bulasová měla odstoupit, tak na Radě kraje hlasoval spolu s 8 dalšími členy Rady pro její setrvání ve funkci. Poslední rozhodnutí Rady vedlo k maximálnímu vyhrocení situace, kterou potom pomáhali řešit poslanec Foldyna, náměstek hejtmanky Fišera a paní Ryšánková. Zde bych chtěl zvláště ocenit, že náměstek Fišera do Litoměřic přijel a na místě vedl dialog s občany a na rozdíl od ing. Jakubce pochopil, jak je situace vážná a začal ji skutečně řešit. Myslím, že ing. Jakubec by měl zvážit své další působení ve funkci radního pro oblast školství – v Litoměřicích ukázal, že na svou funkci nestačí.

 

V Litoměřicích a Ústí nad Labem dne 7. 9. 2011 PhDr. Martin Šimsa, Ph.D.