Vystoupení paní Černé na krajském zastupitelstvu 7. září 2011

09.09.2011 20:12

Vážení krajští zastupitelé, dámy a pánové. Jmenuji se Petra Černá.

  Chci zde poděkovat ústeckým zastupitelům, jmenovitě panu Fišerovi, panu Foldynovi, všem zastupitelům města Litoměřice, učitelům, studentům, rodičům a všem zúčastněným v této kauze, kteří nám pomohli řešit problematiku GJJ v Litoměřicích.

  To, co jsme všichni spolu prožili v uplynulých měsících, byla pro nás občany nezapomenutelná praktická ukázka demokracie. Demokracie, která je zatím v České republice, dle mého názoru, v prvopočátcích. Demokracie, která je zatím velmi mladá, není však už slepá, a to mě naplňuje optimismem.

  Za výsměch nám občanům považuji vznik pracovní skupiny a ustanovení se pana Jakubce do jejího čela. Pan Jakubec většinu podstatných informací zlehčoval, relativizoval, tvrdil, že pochybení ředitelky nejsou tak závažná. Přesto pracovní skupina dospěla všemi hlasy, včetně pana Jakubce, k závěru, že by měla ředitelka Bulasová ze své funkce odstoupit. Rada kraje přes jednotný závěr pracovní skupiny ředitelku Bulasovou potvrdila v její funkci. Tím Rada kraje nesplnila usnesení z předešlého jednání Zastupitelstva kraje, které jí uložilo, aby uklidnila a vyřešila situaci tak, aby normálně v srpnu mohl začít nový školní rok.

  Odmítám tvrzení paní Bulasové, že jsme jí my občané dali nálepku bezcharakterní zlodějky a lhářky. Myslím, že měla spoustu času a možnost objasnit alespoň hospodaření s Nadačním fondem a dokladovat rodičům čerpání finančních prostředků, což za dva uplynulé roky nikdy neučinila. Finanční prostředky do fondu přispívali rodiče studentů v dobré víře, že jejich peníze budou smysluplně využity v posílení vzdělávací funkce školy.

  Co mě však zaráží: Proč mají být v důsledku této kauzy potrestáni pan Nergl a paní Živcová, proč mají být potrestáni studenti, kteří neuslyší výklad učiva těchto pedagogů? Ukončení pracovního poměru učitelů je pro nadbytečnost, a přesto se paní ředitelka během prázdnin rozhodla přijmout náhradní učitele. Paní Bulasová řekla při společném jednání se zástupci rodičů, že o výpovědích rozhodne jen ing. Kouda. Vždyť ona je jediná, která může výpovědi stáhnout! Nebo že by se necítila zodpovědná, jak nám rodičům neustále tvrdila? Oba postižení učitelé jsou jedni z těch, kteří upozorňovali na nekompetentní a chaotické řízení školy, manažerská selhání a problematickou komunikaci s paní ředitelkou. Považuji vyřešení problematiky GJJ v Litoměřicích za vítězství zdravého rozumu, výpovědi dvou pedagogů si však nedokážu rozumně odůvodnit. Žádám zastupitele Ústeckého kraje, aby se zasadili o zrušení podaných protizákonných výpovědí panu Nerglovi a paní Živcové a tím ukončili soudní spor, jehož výsledek je předem známý.

  Děkuji vám za pozornost.