Vystoupení paní Landové na krajském zastupitelstvu 7. září 2011

08.09.2011 12:11

  Kauza litoměřického gymnázia se po roce stížností, demonstrací a stávek začíná řešit. Ředitelka Bulasová - hlavní viník všech rozkolů a rozvratů, šikanování kantorů a neurotizování žáků konečně odejde. Kdo je však zodpovědný za to, že zřizovatel věc neřešil, že ji podceňoval a bagatelizoval, až lidé v Litoměřicích vyšli do ulic? Úsměvná jsou vystoupení radního pro školství Jakubce, který prý "nevnímal", co mu odpůrci ředitelky říkali. O tom, že nevnímá, co se kolem něho děje, svědčí fakt, že pracovní skupina k vyšetření kauzy gymnázia jednomyslně odhlasovala, že ředitelka rozhodně nemůže na škole zůstat , zatímco on na radě kraje prezentoval, že ji mají potvrdit ve funkci, čímž dojde k uklidnění situace…

  Porušování školského zákona, školního řádu, zákoníku práce, porušování povinnosti při správě cizího majetku, kdy z Nadačního fondu zmizí beze stopy čtvrt milionu, ohrožování mravní výchovy mládeže, nejrůznější podrazy a nečestná jednání, zneužívání pravomoci a posléze i porušování Ústavy ČR - to vše jsou podle krajské radnice nezávažná, banální pochybení. Nevede právě takový přístup k tomu, že je náš Ústecký kraj - co se týče školství a vzdělanosti - na posledním místě v republice!?

  Hlavně má pan Jakubec strach, aby se z této kauzy nestal precedens! Aby na nějaké jiné škole nebo úřadě, kde mají mizerné vedení, nemusel také někdo neschopný odejít. My , občané, máme názor opačný: ať je z toho precedens! Ústeckému kraji to jen pomůže! Ať máme do budoucna jistotu, že neschopní a nekompetentní lidé na vedoucích místech nejsou nedotknutelní! Ať nad nimi visí hrozba, že se za své činy a přečiny budou muset zodpovídat! Ať vědí, že si nemohou dovolit s arogancí a výsměchem přestupovat zákony a dělat si z lidí blázny.

  Naštěstí se v Litoměřicích objevil 1.září pan náměstek Fišera. Mohli bychom se ptát, kde byli v tu dobu pánové zodpovědní za resort školství, že nepřijeli stovkám shromážděných občanů vysvětlit důvody své liknavosti? Pan náměstek Fišera nemá v gesci školství! Přesto okamžitě reagoval na stížnosti: "toto musí ředitelka podle zákona projednat se školskou radou, toto musí mít schválené od rodičů, o tomto musí jednat s odbory, toto není podle zákona možné… Pokud to a to udělá, je to neplatné, je to protizákonné…. Během půl hodiny byl pan radní naprosto v obraze a bylo mu jasné, že to, co se tu děje, nelze dále tolerovat. A situaci hned řešil! Ve prospěch občanů, ve prospěch vzdělání. Děkujeme!

  Jak to, že školský radní Jakubec toto už dávno neudělal,? Jak to, že uvedené skutečnosti "nevnímal", přehlížel, nevyšetřoval? Takhle slouží občanům? Takhle se starají o zlepšení vzdělanosti? Ptali se pana Jakubce, kde vidí příčinu neslavného umístění ústeckého regionu. Prý složení obyvatelstva… U nás v Litoměřících je jiné složení než ve Varnsdorfu! V Litoměřicích jsme všichni gramotní. Umíme si přečíst školský zákon. Máme nadané a inteligentní děti a jejich vzdělání je pro nás prioritou!

  Jako daňový poplatník v Ústeckém kraji bych chtěla, aby se na místa ředitelů škol příště dostávali lidé s dobrou pověstí a autoritu a aby se ze školy nedělalo politikum. Celé dva roky nám tvrdíte, že Bulasová nebyla dosazena do funkce z politických důvodů, a najednou ji radní nemohou odvolat, protože musí ctít koaliční dohodu!? Chceme, abyste skutečně zastupovali zájmy občanů, a ne zájmy svých milenek a kamarádů. Abyste naslouchali, co vám občané říkají , abyste jejich problémy vnímali a kompetentně je řešili. Jinak nemáte právo zde sedět. Obzvlášť pan Jakubec předvedl, že důvěryhodným zastupitelem opravdu není! A měl by z toho vyvodit důsledky…