Vystoupení paní Petry Černé - zástupkyně rodičů na krajském zastupitelstvu dne 29.6.2011

29.06.2011 19:40

  Vážení krajští zastupitelé, dámy a pánové!

  Mé jméno je Petra Černá a vystupuji zde jako zástupce rodičů studentů Gymnázia J. Jungmanna v Litoměřicích. Chci zde přiblížit a prakticky vykreslit situaci na litoměřickém gymnáziu z pohledu rodiče, který má vážné obavy o své dítě a jeho vzdělání. Tato škola měla vždy dobré jméno a výborné výsledky. V posledním roce se situace radikálně změnila. První rodičovské stížnosti se objevily již v dubnu loňského roku, ještě před založením odborů učitelů. Od počátku roku 2011 začínají být rodiče čím dál více znepokojeni informacemi, s nimiž přicházejí děti ze školy: čas, určený k vyučování se promrhává politickými agitkami, mikulášskými besídkami, volnou zábavou. Ředitelka odvolává pedagogy z vyučovacích hodin a žáci zůstávají bez dozoru.

  Na místa propuštěných kvalifikovaných učitelů fyziky přichází na výpomoc člověk, který evidentně nemá o fyzice nejmenší znalosti, – plete vzorečky, nezná písmena řecké alfabety, píše fyzikální pojmy s pravopisnými chybami. Ačkoliv ředitelka tvrdí, že jde o plně aprobovaného pedagoga, i malé děti upozorňují, že učitel nic neumí a chodí do hodin nepřipravený. Totéž se děje v hodinách zeměpisu, kde také vyučuje neaprobovaný učitel. Sama ředitelka chodí do svých hodin pozdě, případně vůbec. Ve třídách se střídají každou chvíli vyučující, mění se neustále rozvrh, vzniká chaos. Nikdo neví, co bude druhý den. Děti jdou ráno do školy a ještě nevědí, jestli bude platit rozvrh, podle něhož si večer připravily do tašky učebnice. Se všemi paní ředitelka manipuluje jako s figurkami na šachovnici. V rozporu se zákonem svévolně mění klasifikaci. Děti ztrácejí motivaci, mají pocit marnosti a nespravedlnosti. Všichni žijí v neustálém stressu, atmosféře strachu a nejistoty. Na webových stránkách školy jsou zveřejněny fotografie dětí v ponižujících situacích, přičemž škola nemá souhlas rodičů zveřejňovat takové záběry. Po vyhození dalších učitelů, odpadají jejich hodiny bez náhrady a děti se toulají v době vyučování po městě. Rodiče začínají být celou situací velmi znepokojeni a zároveň zjišťují, že nejsou sami, kdo vidí nedostatky ve vedení školy. Ozývají se také učitelé, pro nás věrohodní, zasloužilí pedagogové, kteří vynikající pověst gymnázia celá desetiletí budovali a za svou práci byli nejednou oceněni.

  V únoru 2011 přijíždí delegace rodičů na krajský školský odbor s dvanáctibodovou stížností, podpořenou asi 300 podpisy a žádá prošetření uvedených skutečností. Poté, co inspekce v některých bodech shledává stížnost důvodnou, očekáváme nápravu. Ta však nepřichází.

  Po dubnových třídních schůzkách vzniká spontánně z iniciativy nespokojených rodičů petice za odvolání ředitelky Bulasové. Rodiče studentů nesouhlasí s rušením oblíbených seminářů u předmětů, v nichž právě GJJ vyniká, se zhoršující se kvalitou výuky v některých předmětech a celkového klimatu ve škole. Nelíbí se jim, že děti chodí ze školy demotivované a morálně deformované v přesvědčení, že vítězí lež, nespravedlnost a nedodržování slibů. Všichni se po zkušenostech obávají, že ze školy budou vyhozeni další osvědčení, plně kvalifikovaní pedagogové a na jejich místa nastoupí učitelé bez patřičného vzdělání a pochybných charakterových vlastností. Pod peticí se během května nashromáždilo 1200 podpisů. Sami studenti již zorganizovali dvě protestní demonstrace a jsou ve stávkové pohotovosti. Zastupitelstvo města Litoměřice opakovaně vyzvalo Radu kraje k odvolání neschopné ředitelky, která sama nemá ani tolik sebereflexe, aby odstoupila. Nechceme, aby v čele vzdělávacího ústavu, kam posíláme své děti, stál člověk, jehož si nemůžeme vážit, člověk, který se chová neeticky, porušuje školské a další zákony – v současné době figuruje v několika trestních kauzách, vyšetřovaných Policií ČR. Taková osoba nebudí důvěru veřejnosti a není příkladem pro mládež. Proto znovu žádáme, aby byla ze své funkce odvolána!

  Chtěla bych zdůraznit, že jsme zákonní zástupci dětí, které navštěvují Gymnázium JJ, jehož zřizovatelem je Ústecký kraj. V Ústeckém kraji žijeme, pracujeme a platíme daně! Je naším právem požadovat nápravu a zajistit optimální podmínky pro studium našich dětí.

  Paní Bulasová řídí školu chaoticky, nekompetentně, dopouští se mnoha přehmatů a manažerských selhání, problematicky komunikuje s veřejností, její reakce jsou někdy na hraně zdravého rozumu. 24. června přišla do školy skupina rodičů na předem domluvenou schůzku s ředitelkou. Ta na ně zavolala policii jako by šlo o nějaké výtržníky ohrožující školu. Samozřejmě se následným šetřením prokázalo, že schůzka byla legitimně sjednána a tudíž nebyl k výjezdu policie žádný důvod. Takový zbytečný výjezd policie je ovšem hrazen z peněz nás všech. Myslím, že i tato tragikomická situace dostatečně ilustruje, jak urážlivým způsobem jedná vedení GJJ s veřejností a jak nepochopitelné a právem kritizované je chování této osoby. Neumíme si další fungování školy pod takovým vedením představit a nedivíme se, že učitelé odmítají nadále s ředitelkou spolupracovat.

  Nesedíme s našimi dětmi denně v lavicích, svěřovali jsme je s důvěrou škole… Po setkání s paní Bulasovou je nám jasné, že pokud ve vedení školy bude tato osoba držena dále, budeme naše děti a jejich budoucí vzdělání chránit ještě razantněji…