Vzbouření studenti zapečetili ředitelnu

05.05.2011 21:09

  Odchod! To po ředitelce Evě Bulasové požadují někteří z učitelů Gymnázia J. Jungmanna v Litoměřicích. Vyčítají jí, že s nimi nekomunikuje, školu řídí despoticky a špatně hospodaří. Včera je podpořili i desítky studetů, kteří ředitelku zapečetili policejními páskami v kanceláři! Bulasová ale odejít nehodlá a tvrdí, že má čisté svědomí.

  Proti ředitelce stojí část pedagogů i někteří rodiče žáků, kteří teď organizují petici za její odvolání. "Způsob jak vede školu již dlouho kritizujeme. Od jejího příchodu na upadá prestiž gymnázia a úroveň výuky, zhoršuje se klima ve škole," uvedl jeden z organizátorů petice stanislav Hylán. "Ředitelka se cíleně zbavuje zkušených pedagogů, za něž dosazuje své lidi. Chceme zlepšit kvalitu výuky. Za to demostrujeme," mluvčí studentů Jakub Sommerschuh ze 3. ročníku.

  Učitelé poukazují i na neprůhledné zadávání zakázek. Kvůli rekonstrukci podlahy tělocvičny, kterou získala forma, jež zaměstnává manžela ředitelky, padlo dokonce trestní oznámení.

  Eva Bulasová tvrdí, že má čisté svědomí, a opustit místo ředitelky nehodlá. "Ničím sem se neprovinila," řekla. Za pedagoga, kterého propustila, prý má kvalifikovanější náhradu a ostatní personální změny si podle ní vyžádala ekonomická situace školy.

  Situaci řešil i krajský úřad. "Prověřoval stížnost. Některé z jejiích bodů byly důvodné a některé ne. V důvodných ředitelce uložil nápravná opatření," uvedla mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Hanáčková. Z dokumentu, který Blesk získal, vyplývá, že ředitelka svévolně změnila vyučujícím klasifikaci a nezajišťovala dohled nad žáky. To ale není podle kraje důvodem k odvolání.

Jana Ulrichová

Opis článku z deníku Blesk ze dne 5.5.2011, viz. tento soubor, tento soubor a tento soubor.